skip to Main Content
Wat Doet Kanker Met Je Relatie? #tips

Wat doet kanker met je relatie? #tips

Wanneer kanker geconstateerd wordt, gebeurt er van alles met de patiënt. Vooral emotioneel. Het is iets wat er gebeurt in je lichaam en je hebt er totaal geen controle meer over en je bent overgeleverd aan de medici en de toestand van je lichaam. Maar jij, als partner van een dierbare met kanker, bent ineens een co-patiënt. 

Je belandt in een wereld van ziekenhuizen, specialisten en onderzoeken. Emotionele angsten, onzekerheden en afwachten tot het volgende onderzoek en uitslagen. Je hele leven en toekomst plannen worden op zijn kop gezet. Het enige wat je nog kunt doen is leven bij de dag en wat die dag je brengt.

Je relatie onder druk

Hoe pijnlijk is het dan om er als partner machteloos er op toe te moeten zien, dat je niets anders kunt doen, dan daar zijn wanneer het nodig is. Hoe frustrerend is het wanneer de partner je even afwijst omdat hij of zij alleen wil zijn met zijn verdriet en de woorden niet kan vinden om uit te leggen wat de gevoelens zijn op dat moment. Hoe moeilijk is het om je partner alleen te moeten laten, thuis of in het ziekenhuis, omdat jouw werk gewoon doorgaat en je weet dat je partner je ieder moment weer nodig kan hebben en je er niet altijd kan zijn voor je partner.

Elk jaar worden in Nederland duizenden mensen geconfronteerd met een geliefde die kanker blijkt te hebben. Een dergelijke diagnose hakt er in. Kanker heeft niet alleen een enorme invloed op diegene die ziek is, maar ook op het leven van de partner. Kanker zet iedere relatie onder druk. Degene die ziek is, heeft ook te maken met de angst en onzekerheid, maar gaat door een heel ander proces dan de partner. Het vergt veel incasseringsvermogen en vaardigheden om met elkaar te blijven praten. Dat kost ook nog eens tijd. Tijd die er soms niet eens meer is. Bovendien gaan beide, door fysieke belasting en uitputting ook nog een heel anders reageren. Kunnen minder hebben. Worden labiel. Daardoor kunnen zelfs perfecte huwelijken gaan wankelen.

Afhankelijk van het ziektebeeld, volgen hier een paar tips voor je relatie

Ga zo vaak mogelijk samen naar specialisten en onderzoeken. Twee horen en vragen altijd meer dan één. Als je een afspraak hebt met de specialist, schrijf dan allebei je vragen op. Stel alle vragen en verlang een antwoord waar je zelf verder mee kunt.

Sta open voor elkaars verdriet en ondersteun elkaar op elk moment dat de ander aangeeft ondersteuning nodig te hebben. Als je de kracht kunt vinden om elkaar te ondersteunen en alle emoties te delen zal je relatie er alleen maar sterker van worden.

Hou allebei een dagboek bij en deel de teksten met elkaar.

Verlies je vrienden niet uit het oog. Zij leven, ieder op zijn eigen manier, ook mee.

Jullie gesprekken hoeven niet altijd over de ziekte te gaan. Ook niet bij vrienden.

Geef als er anderen bij zijn zelf aan wanneer je het niet over de ziekte wilt hebben. Familie en vrienden willen je graag helpen maar vinden het vaak moeilijk om zichzelf een houding te geven.

Bron: relatietip.nl

 

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Teken de petitieOverheid, praat MET mantelzorgers en NIET OVER mantelzorgers
Tekenen
Back To Top
X