Jouw zus is dood #Mam #AdelheidRoosen #AlzheimerFluisteren #77

47 jaar geleden. Ik was 12. Onwaarschijnlijk schokkend vond jij het. Ik zag het aan je ogen. Je was zo verbijsterd dat je niet wist wat te doen. Je wilde schoppen, of wegrennen en jezelf verstoppen. Je wilde de blik uit je ogen rukken zodat ik je niet kon betrappen maar ik had het al gezien. Ik had toen alleen nog geen vocabulaire. Kon toen niet verwoorden wat er uit je ogen sprong, maar het was iets als: totaal verraad, totale overval. Gecombineerd met: ik, je dochter, was schuldeloos. Ik was je opponent maar schuldeloos. Dat wist je, maar je moest ergens je woede laten.

Ik had gelogeerd bij jouw jongste zus, mijn tante Adele. Had van haar een strakke hippe broek met wijde pijpen gekregen, en een taps toegesneden shirtje -waardoor je m’n beginnende borsten kon zien-, én mijn eerste hakje. Ik stapte na die logeerpartij, met al die nieuwe spullen aan m’n lijf, jouw keuken binnen. En jij zag haar, je zus in het jong, jouw keuken binnen stappen. Alles waar jij in je leven van was weggestapt, stapte opnieuw jouw territorium binnen. Nu in de vorm van je bloedeigen dochter.
Uiterlijk waren wij gedrie, jij, Adele en ik, als twee druppels water. Karakterologisch was ik Tante Adele in het kwadraat. En haar temperament was al grensoverschrijdend aan het jouwe.

Het is Pasen 2018 Mam, en jouw zus Adele is dood. Mijn lievelingstante. Ik kreeg afgelopen week van mijn neef, haar oudste zoon, deze foto per mail. En ik zie nu op deze foto, wat jij zag. Twee druppels water … Mijn schok was er een van vreugde.
En dank jullie.

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top