Zorghotels

Wat is nu precies een zorghotel? Wie kunnen er terecht? Wat heb je eraan als mantelzorger? En kun je een vergoeding krijgen van je zorgverzekeraar? Een verzekeraar vroeg me onlangs om te zoeken naar een geschikt zorghotel voor logeeropvang, dus ben ik er nu eens helemaal in gedoken.

72304c7cd229f61fe7f4ace696d3a53dEigenlijk is het woord ‘zorghotel’ een beetje een containerbegrip. De verschillen in accommodatie, omvang en zorgmogelijkheden zijn groot. Kijk maar op de website zorghotels.eu. Als het Amsterdamse vijfsterrenhotel Amrath zich zorghotel mag noemen vanwege een aansluitpunt voor scootmobielen en antisliptegels in de badkamer dan is dat natuurlijk niet vergelijkbaar met een Gooise zorgvilla waar iemand met een ZZP-7 veertien dagen kan logeren. Je kunt trouwens wel selecteren op deze website. Zoek je op zorg, kies dan voor een herstelhotel of een zorgresidentie. In de meeste gevallen kom je terecht bij iets dat er ook als hotel uitziet. Maar een kamer met service en zorgfaciliteiten binnen een zorginstelling kan ook onder het label zorghotel vallen, net als een groep van levensloopbestendige woningen met extra faciliteiten, of een aangepaste bungalow met zorg in een luxe vakantiepark.

Logeerplek?

Het enige keurmerk dat ik kan vinden, is dat van de Stichting Nederlandse Herstellingsoorden en Zorghotels (SNHZ). De aangesloten hotels moeten aan criteria voldoen op het terrein van zorgkwaliteit, aanwezige faciliteiten, zorgprocessen, samenwerkingsovereenkomsten en patiëntveiligheid. Twintig zorghotels hebben dit keurmerk. Allemaal leveren ze herstelzorg. Je kunt er terecht voor bijvoorbeeld revalidatie na een heupoperatie. Of als je je na een ziekenhuisopname thuis nog niet kunnen redden.

Maar waar ik vooral benieuwd naar ben, is of je er ook naartoe kunt voor ‘vervangende mantelzorg’. Dus een zorghotel als logeerplek voor iemand met een (intensieve?) zorgvraag zodat je als mantelzorger even op adem kan komen. Hier in Amsterdam moet je deze zogenaamde ‘respijtzorg’ met een lichtje zoeken. De gemeente heeft niets ingekocht. En bij verpleeghuizen kom je onderaan een wachtlijst. Áls iemand er al naartoe wil.

Zorgverschillen

Een aantal SNHZ-gekeurde hotels biedt inderdaad respijtzorg. Al zijn er duidelijke verschillen. De ‘vakantiehotels’ kunnen alleen een bescheiden zorgvraag aan, passend bij een laag zorgzwaartepakket. Er is echter ook een hotel met een 24-uurszorg ‘afdeling’ voor mensen met dementie (oa ZZP-6). En bij sommige kun je zelfs terecht voor palliatieve zorg, vergelijkbaar met hospicezorg. Nog niet genoemd: het zorghotel als overbrugging naar een plek in een verpleeg- over verzorgingshuis. Als iemand wacht op een indicatie en het thuis echt niet meer gaat. Of in geval van een wachtlijst.

De meeste zorghotels werken trouwens samen met een lokale thuiszorgorganisatie. Soms levert een nabijgelegen zorginstelling of -centrum de zorg. Fysiotherapeut, diëtist of psycholoog kunnen dan ook onder het aanbod vallen.

Aanvullende-zorgverzekeringDe kosten

Wat betaal je? Een zorghotel berekent zorg- en verblijfskosten. Verblijfskosten zijn soms opgenomen in een aanvullend zorgverzekeringspakket, als je zorgverzekeraar hierover tenminste afspraken heeft gemaakt met het zorghotel van je keuze. Iedere zorgverzekeraar hanteert eigen bedragen. Dus, lees je polis zelf vooraf goed door.

Declaratie van zorgkosten, of deze zorg nu valt onder de zorgverzekeraar of onder de Wlz, verloopt via de wijkverpleging en komt dus uiteindelijk ook bij de zorgverzekering terecht.

Let op: verblijf in een zorgresidentie (een ‘particulier verpleeghuis’) kost aanzienlijk meer. Denk aan rond de duizend euro per week. Geen verzekering die dat dekt.

Wellicht is de opmars van zorghotels nog niet echt begonnen. Veel zorghotels met SNZH-keurmerk sloten al een contract met hun eigen gemeente voor kortdurend verblijf (respijtzorg) tegen dertig euro per nacht, exclusief zorgkosten. Wijkteams maken hier nog nauwelijks gebruik van. Gek eigenlijk.

Dit bericht heeft 6 reacties

  1. Hallo Nicolien,
    Leuk stukje weer!
    Respijtzorg is inderdaad niet goed in beeld bij gemeenten.
    In de Drechtsteden heb je Maison Patrick, een respijthuis dat onlangs geopend is. http://www.maison-patrick.nl
    Respijt voor mantelzorgers van mensen met dementie is vaak lastig te regelen in een zorghotel, omdat dementie vaak een contra-indicatie is om in een zorghotel te verblijven. Dit i.v.m. wegloopgedrag , onrust en het feit dat mensen met dementie moeilijk te “combineren” zijn met mensen met andere ziektebeelden.
    Bij mijn weten is er in heel Noord-Brabant maar één accomodatie voor mensen met dementie en dat is in Breda.

  2. Hoi Mariëtte
    Patrick mag ook naar Amsterdam komen! Bij mijn weten zijn er hier in de stad niet van deze specifieke logeeradressen, maar wel ontluikende initiatieven. Buiten Amsterdam heb je wel het respijthuis Alkmaar, al kan je daar dan weer niet met een ZZP-6 terecht, vanwege het ontbreken van nachtzorg. Wie gaat dit gat in de markt -goed toegankelijke respijtzorg voor mensen met dementie- opvullen? Klanten kennen wij genoeg..
    Hartelijke groeten
    Nicolien

  3. Hoi,
    Zijn er ook hotels voor dementerende en partner met zorg?
    Ook leuk om samen even ontzorgd weg te zijn.
    Zie in dit artikel geen namen van hotels Nicolien.

    Mvgroet

    1. Hoi Mar,

      Dank voor je vraag! Ik heb gezocht naar een actueel overzicht van plaatsen in Nederland waar je met een partner met dementie en een zorgvraag naartoe kunt. Misschien kan dit reisburo je verder helpen? https://www.reisburovakantieenzorg.nl/

      Meer informatie over samen op vakantie met een dierbare met beperking vind je hier: http://beperking.kiesreis.nl/

      En een uitgebreide beschrijving van de term ‘zorgtoerisme’ met een aantal handige websites vind je in dit artikel van Mantelzorgelijk: https://mantelzorgelijk.nl/zorgtoerisme/

      Ik hoop dat jullie een mooie reis uitzoeken en genieten van jullie verblijf!

      1. Goedemiddag,
        Ik zie dat hier de naam van Reisburo Vakantie & Zorg genoemd wordt i.v.m. dementiezorg. Voor mensen met dementie is het niet zo gemakkelijk om een reis te organiseren, wij zijn op dit moment bezig om een reis voor deze doelgroep te organiseren naar Portugal, maar ook deze reis zal niet geboekt kunnen worden door mensen die een BOPZ verklaring hebben. Als u mij een email stuurt met uw gegevens dan zal ik u op de hoogte houden van deze reis. Overigens zijn gasten met dementie in het beginstadium gewoon, met hun partner, welkom tijdens onze reguliere zorgreizen.

        Ingrid Roelofs
        Reisburo Vakantie & Zorg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top