skip to Main Content

Zomer 2020, zitten we op een coronakantelpunt?

We hebben vanuit Sociaal Werk veel mantelzorgers gesproken, tijdens de weken van thuiswerken en quarantaine. Van 5 tot 95 jaar, via telefoon, WhatsApp en beeldbellen. Dat gebeurt nog steeds volop, zo ook deze week bijvoorbeeld een gesprek met een mantelzorger, om even bij te praten over de situatie thuis en het verdriet delen wat ziekte soms met zich mee kan brengen. Het is fijn om zowel praktische tips als een luisterend oor te bieden. Contact houden is belangrijk, het gevoel er niet alleen voor te staan en dat er een ‘lijntje’ beschikbaar is helpt veel mantelzorgers. En die mogelijkheid was er, is er en blijft er. Ook dat is samenzorgen.

Toen eindelijk de bezoekregelingen wat versoepeld werden deelden we de opluchting van mantelzorgers en zorgvragers. Maar ook dagbesteding waarvan de deuren weer (deels) open konden, was voor veel mantelzorgers geen dag te vroeg. Want daarmee kon ook hun respijtzorg weer hervat worden. En hoe fijn was het, dat ook de vrijwilligers die mantelzorgers respijtzorg thuis bieden hun werkzaamheden weer steeds meer konden hervatten. “Ik merk nu pas hoeveel energie de laatste weken van ongewisheid en extra zorg hebben gekost”, was een veel gehoorde reactie van veel mensen, maar van mantelzorgers toch wel in het bijzonder.

Ook ons team van sociaal werkers is blij met wat meer mogelijkheid elkaar te ontmoeten. “Och wat heb ik dit gemist, gewoon even elkaar zien!” Na weken van zoveel mogelijk thuiswerken is elkaar in het echt aankijken echt wel weer fijn na al die beeldscherm overleggen. Na de versoepeling van begin juni, was het zoeken naar passende vormen van anderhalvemeter buurtwerken. Kijken naar wat er wel kan, in de wijken en dorpen, volgens de geldende coronarichtlijnen. Na een voorjaar met bijna geen regen en veel zon, lag het voor de hand om de ontmoeting vooral in de buitenlucht te zoeken. Ruimte voor afstand, frisse lucht en meer dan genoeg bankjes om even neer te strijken. Corona is altijd wel onderwerp van gesprek, alleen al omdat er toch echt nog steeds mensen die met de realiteit van quarantaine te maken hebben. Bijvoorbeeld doordat dagbesteding nog niet kan worden hervat, juist dan kunnen de dagen soms lang en eenzaam zijn.

Hoe goed ik me ook kan voorstellen dat veel mensen snakken naar meer samenzijn, maak ik me nu wel weer meer zorgen, want het stijgende aantal van besmettingen die we deze laatste week van juli horen, stelt niet gerust.. Daarom hoop en wens ik dat we het vol houden, want het coronavirus reist graag mee, al is het niet gelijk zichtbaar. De komende weken zal duidelijk worden hoe de agenda ook voor mantelzorg activiteiten er komend najaar uit gaat zien. Kunnen we de lotgenotengroepen hervatten, is het verantwoord en veilig genoeg? Ik hoop het, want ik weet dat het wordt gemist.. Helaas is kunnen gaan en staan waar en wanneer je wilt is anno 2020 niet vanzelfsprekend. Dus hou vol en stay safe, zodat het coronakantelpunt weer naar de goede kant gaat en er geen aanscherpingen van de maatregelen nodig zijn, juist voor de kwetsbaren in onze samenleving.

Paula Bierma

Paula Bierma

Is buurtwerker bij Sociaal Werk De Kop vanuit die functie coördinator van Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland, een netwerk met ruim 80 organisaties. Dé plek van waaruit in Steenwijkerland mantelzorgers op alle mogelijke manieren worden ondersteund. Motto: Waar zorg is, is mantelzorg! Daarnaast mantelzorger in eigen gezin.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X