Yoho: Het Beste Zorgidee

Young Helps Old

De Yoho app van de Friese huisarts Karin Groeneveld is verkozen tot Het Beste Zorgidee van 2016. Een tekort aan mantelzorgers en jongeren die geen bijbaan kunnen vinden. Met die constatering ontstond bij Karin Groeneveld uit Lemmer het idee voor de Yoho-app.

Soms vallen kwesties op de werkvloer opeens samen met problemen waar tieners thuis mee worstelen. Dit overkwam de Friese huisarts Karin Groeneveld (47). Haar dochters van 11, 13 en 15 vertelden over het gebrek aan goede bijbanen voor tieners, terwijl Groeneveld in de praktijk steeds vaker signalen ontving van ouderen die tegen de steeds strengere grenzen van de thuiszorg aanliepen.

“Er is een grote groep eenzame senioren”, merkt Groeneveld. “En die groep wordt door de vergrijzing de komende jaren alleen maar groter.” Mantelzorgers zijn er onvoldoende en de thuiszorg die deze ouderen krijgen, is de afgelopen tijd flink uitgekleed. Alleen maar de écht noodzakelijke taken worden vergoed en georganiseerd. “Terwijl voor veel mensen in deze groep zaken als boodschappen doen of ramen zemen ook al een enorme opgave is. En particulier betaalde hulp is voor veel mensen niet weggelegd.”

De Yoho app

Een nieuwe app die deze hulpbehoevende groep en jongeren in de omgeving aan elkaar verbindt zou uitkomst kunnen bieden. “Veel tieners zoeken een bijbaan en willen tegen betaling van het minimumloon, dat ze ook in een supermarkt zouden krijgen, met alle plezier ouderen helpen”, suggereert Groeneveld. Ze denkt aan kleine klusjes zoals boodschappen doen of grasmaaien. “Maar tieners kunnen eenzame ouderen ook helpen uitleggen wat ze met hun iPhone of iPad kunnen doen, of een wandeling maken.”

De Yoho-app, wat staat voor ‘Young helps old’, zou moeten werken zoals AirBNB ook werkt. “Door de deelnemers te koppelen aan bijvoorbeeld Facebook kunnen ouderen zien wat voor vlees ze in de kuip hebben. En na deelname aan het project kan iedereen een recensie plaatsen om aan te geven of de zorg ook goed bevallen is.”

Groeneveld denkt dat beide partijen veel profijt van haar idee kunnen hebben. “De ouderen kunnen goedkope hulp en inspirerend gezelschap goed gebruiken, de jongeren hebben behoefte aan een flexibele manier van bijverdienen. En veel ouders kunnen trots zijn als hun kroost iets zinvols bijdraagt aan de maatschappij.”

Bron: Het beste zorgidee

Nadja van Kessel (27) is organisatietalent, hulpverlener in de grootste zin van het woord en ex-mantelzorger. Ze heeft de wereld aan haar voeten en is van plan er veel van te ontdekken.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top