Wist je Dat? #mantelzorg

Foto Claudia Otten
Foto Claudia Otten

Even wat cijfers met betrekking tot het combineren van mantelzorgtaken en werk. Sinds 2004 is het aantal werkenden met mantelzorgtaken (voor naasten) gestegen van 12% tot 18% in 2014. Eén op de vijf van deze mensen heeft moeite hun werk te combineren met zorg die ze geven. Vrouwen ervaren vaker deze combinatiedruk dan mannen en zelfstandigen ervaren meer combinatiedruk dan mensen die in loondienst werken. In huishoudens waarin zowel de man als de vrouw onbetaalde zorg verleent, ervaart 21% van de mannen en 30% van de vrouwen combinatiedruk.

Vrouwen werken minder naarmate ze meer zorgtaken hebben, en de vrouwen die wel betaald werk doen ervaren de combinatiedruk hoger naarmate ze meer zorgtaken hebben. Beleid dat tot hogere zorgparticipatie zou moeten leiden druist dus lijnrecht in tegen beleid dat tot hogere arbeidsparticipatie zou moeten leiden.

Combinatiedruk

Mantelzorgers ervaren meer combinatiedruk dan ouders met de zorg voor jonge kinderen, en vrouwelijke werknemers ervaren meer combinatiedruk dan mannen. Het verschil is het grootst bij de groep die geen jonge kinderen (meer) in huis heeft en alleen mantelzorg verleent. Werkende mensen met een hoge opleiding lijken meer last te hebben van combinatiedruk dan mensen met een lage opleiding en de ervaren combinatiedruk loopt op met de leeftijd. Combinatiedruk gaat verder dan alleen een zorgprobleem. Mensen die (combinatie)druk ervaren kunnen op termijn moeite krijgen met het doen van hun werk: combinatiedruk en burn-outrisico staan niet los van elkaar.

bron: familycaresupport.nl

Mede oprichter en vaste fotograaf van mantelzorgelijk. Woont en werkt in Amsterdam

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top