skip to Main Content
Winston (4) In De Wrede Wereld #mijnverhaal #mantelzorg #autisme

Winston (4) in de wrede wereld #mijnverhaal #mantelzorg #autisme

Ik ben de moeder van een zoontje met autisme. Hij is vier jaar oud, zijn naam is Winston. Hij heeft een probleem met communiceren. Ik merkte het toen hij een jaar of anderhalf was. Hij stopte met babbelen en begon met zijn hoofdje tegen de muren en tegen de vloer te slaan. 

Het hele proces om uit te zoeken wat er precies mis was hartverscheurend, voor mij en al helemaal voor Winnie. We leven in een wrede wereld, ook al zijn er veel mensen in de zorg met een groot hart.

Oordelen

Nu hij vier is, kan hij een paar woordjes zeggen. Hij houdt niet van harde geluiden en kan er niet tegen als er meerdere mensen op één plek zijn. Ik kan hem bijna niet meenemen naar een winkel. Andere mensen snappen toch niet wat de situatie is. Iedere keer als ik hem meeneem naar een openbare plek, zie ik de afwijzende blikken van mensen, en voel ik hoe ze mij en mijn zoontje veroordelen.

Kussentjes

Hij gaat naar therapie en hij gaat naar school. Maar ik maak me nu al zorgen wat er gaat gebeuren als de kinderen straks naar groep drie gaan. Hij wil dat alles op een bepaalde, voor hem voorspelbare manier gebeurt. Wat hij eet, de manier waarop hij slaapt, wat voor kleren hij aanheeft. Zelfs de manier waarop de kussentjes op de bank liggen kan grote invloed op hem hebben.

Moeilijk, geweldig, grappig

Als mantelzorger van een klein jongetje met autisme leer ik iedere dag meer over hoe hij denkt en hoe hij de wereld om zich heen ervaart. Hij ziet geen pijn of zorgen. En ondertussen draag ik, zo voelt het soms, alle zorgen van de hele wereld. Autistische kinderen zijn moeilijk, geweldig en grappig. Ik ben mantelzorger omdat ik mijn zoon nooit wil opgeven. Zelfs op zijn ergste dagen wil ik alleen maar samen met hem huilen – omdat ik wou dat ik de wereld op dezelfde manier kon zien en voelen als hij.


Dit verhaal over haar zoontje met autisme vertelde Rachelle (27) ons aan de telefoon. Wil jij ook je verhaal delen met duizenden mantelzorgers? Dat kan. Stuur een mailtje naar info@mantelzorgelijk.nl, we kijken er naar uit om van je te horen. Lieve groet, Barbara en Marjolijn.

Avatar

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X