Wie kan mijn moeder nu helpen #mantelzorgvraag

Irene Driehuis uit Amsterdam verleent al een aantal jaren mantelzorg voor haar moeder. Opeens wordt de situatie acuut. Wie kan ze nu het beste te hulp vragen?

“Ik heb een noodgeval en hoop dat jullie me verder kunnen helpen.

Mijn moeder heeft tien jaar geleden een beroerte gehad en de afgelopen dagen was ze in haar gedrag echt anders dan anders. Ze woont sinds de dood van mijn vader sinds vijf jaar alleen. Eens per dag komt de thuiszorg om haar insuline toe te dienen. Ik ga elke avond even bij haar langs. Iedere vrijdag en zondag eten we samen. De ene keer kook ik bij haar, de andere keer gaan we de deur uit, naar een eetcafé om de hoek.

Toen ik haar vanavond om 17 uur ophaalde, merkte ik dat ze vrij wiebelig liep. Maar ze wilde in ieder geval buiten de deur eten. Dus ik dacht, OK. Toen we de trap af waren, zakte ze voor de voordeur in elkaar. Mijn moeder had zich niet bezeerd (zei ze) en ze was helder van geest. Ze wilde nog steeds per se door met ons wekelijkse uitje. Ik heb toen wat omstanders om hulp gevraagd om haar weer op de been te krijgen. In mijn eentje lukte het me niet om haar overeind te helpen. Ik heb vervolgens boven de rolstoel gehaald en ben met haar naar het eetcafé gegaan.

In het eetcafé was ze erg moe. Ze heeft gedoezeld en bijna niets gegeten. Daarom nam ik haar na het eten mee naar de huisartsenpost. De huisarts onderzocht haar en heeft ons een recept (nitroglycerine) meegegeven omdat haar pols vrij zwak was. Ik heb haar intussen twee doses gegeven, maar ik zie niet echt een verbetering van haar toestand.

Nu ben ik bij haar thuis, het is 22 uur. Mij moeder zit nu in haar stoel en slaapt. Ze is twee kaar naar het toilet geweest, maar ze beweegt heel onzeker en ik wil haar eigenlijk niet alleen laten. Ze wil absoluut niet naar het ziekenhuis en ik durf zelf niet naar huis. Ik heb twee jaar geleden een burn out gehad en voel op het moment ook veel spanning. Er staan niet veel vrienden en kennissen klaar, haar netwerk is klein – en mijn eigen vriendenkring ook. Ik heb geen relatie en werk full time. Heeft iemand een idee wat ik nu moet doen?”

 

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Het spijt me om dit te horen, ik wens je alle sterkte toe.

  Zelf zit ik met mijn 94 jarige vader die full time hulp nodig heeft, vergelijkbare situatie denk ik.

  Thuiszorg kan op meerdere momente van de dag komen, die kan ook ism huisarts en specialist een plan opstellen om je moeder thuis te begeleiden, het is zaak om een goede zorg indicatie te laten opstellen en alvast haar in te schrijven bij verschillende verpleeg tehuizen, er zijn er genoeg in Amsterdam en directe omgeving, orienteer je daar ook op.
  mantelzorg zoals je beschrijft is al te veel werk en belasting voor je.

  Zelf hebben we, mijn zuster en ik een PGB voor mijn vader met een zorg indicatie van Dementia 4 a` 5, wat genoeg is om hem direct ergens te plaatsen (wachttijden 3 tot 9 maanden) .
  Tot nu toe blijft hij dus gewoon thuis met elke dag veel hulp van professionals en alleen het weekend door famiie.
  Ik wens je sterkte en kan eventueel wel wat adrssen doorgeven van zorg tehuisen of instellingen

  groet, Martin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top