skip to Main Content
Werk En Mantelzorg: Lieve Mensen Om Ons Heen

Werk en mantelzorg: Lieve mensen om ons heen

Door de loop van de jaren heen heb ik zo ontzettend veel adviezen en wat meer mogen ontvangen. Als ik aangeef dat dit niet werkt, niet bij ons past of niet mogelijk is, heb ik heel wat opmerkingen en/of verwijten mogen ontvangen. Eigenwijs, niet oplossingsgericht en zelfs dom. Zomaar een greep uit de opmerkingen. Hoe kan het nu toch dat de zorg zo zwaar is. Je vrouw komt zo helder en goed over. Altijd positief. Een echte doordouwer. Klopt. Naar buiten is mijn vrouw bijna altijd positief. Is het wel positief, zou je je kunnen afvragen. Mijn vrouw heeft door haar aandoeningen een slecht inzicht in het ziektebeeld. Kan dit niet goed verwoorden, naar de buitenwereld en artsen, maar vooral ook naar zichzelf toe. Hierdoor loopt mijn vrouw meerdere malen per dag aan tegen groot verdriet, frustratie en een ongelukkig gevoel. En ja, dat speelt zich af in ons leventje samen, achter de voordeur. Daar ziet niemand het. Bij reacties van de omgeving krijg ik heel vaak reacties in mijn gevoel: als ik het niet zie zal het wel meevallen of is het er zelfs niet. Om het nog even af te maken krijg ik het advies mij niet zo druk te maken. Maar toch zal er een stukje waarheid zitten in mijn zorgen. Immers loopt mijn vrouw al heel wat jaren bij artsen, zijn er ontelbare operaties gedaan, korte maar ook hele lange ziekenhuisopnames geweest. Diagnoses zijn gesteld. Diverse ondersteuning vanuit onder andere ggz ontvangt mijn vrouw. Een geïndiceerde pgb ontvangt mijn vrouw om zorg in te kopen. Je krijgt het allemaal niet zomaar. Hier moet je in Nederland voor vechten.
Maar de buitenwereld gelooft gerust dat ik mij niet zo veel zorgen moet of hoef te maken. Ik zal mij niet te druk maken. Op de momenten dat ik moet werken voor het inkomen, om zo toch in ons onderhoud te voorzien, zal ik er altijd zijn, en ja ik ben er zelfs altijd op tijd. Mijn productiviteit zal mogelijk niet altijd de gewenste 100% zijn, maar mijn inzet daarentegen is 101%. Het is niet omdat ik de avond ervoor een feestje heb gehad of te lang in de kroeg ben blijven hangen, nee, ik had het druk met mij te veel zorgen maken.

Maar gelukkig hebben mijn vrouw en ik ook een aantal geweldige lieve mensen om ons heen. Dat mag ook geschreven worden.

Avatar

Eric Wirken

"Ik ben mantelzorger, een trotse mantelzorger."

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X