skip to Main Content
Weet Jij Hoe We Met Vader Om Moeten Gaan? #dementie #mantelzorg

Weet jij hoe we met vader om moeten gaan? #dementie #mantelzorg

Onze vader is de afgelopen tijd best wel veranderd. Wij vinden het als kinderen heel moeilijk om met hem om te gaan. Volgens mij kan jij ons daar goed bij helpen. Eerst dachten we aan dementie en toen weer niet en nu zegt de dokter dat het vasculaire dementie is. Misschien kon het ook nog wel “Body Lewy” zijn …

Het is mij duidelijk. Er wordt veel informatie gegeven en soms duizelt het en al helemaal als het niet bekende kreten zijn. Zo weet de oplettende lezer dat het niet Body Lewy is maar Lewy Body. Daarnaast is er tussen de kinderen ook nog een verschil begreep ik. Waar de een iets meer kan reageren op de veranderende reacties heeft de ander daar niet mee om weten te gaan. Zo ontstaan er ook nog eens spanningen tussen de kinderen.

En nu?!
Wat kan je nu doen? Vooral iemand eerst eens laten praten. En nog meer laten praten, want er moest wel heel wat stoom afgeblazen worden. Daarna begrip tonen, en geloof me dat is niet zo moeilijk, voor mij in ieder geval. Wat ik dan doe is mezelf verplaatsten in de situatie van de verteller. Wat er nog meer uitkomt is dat er ook gedacht wordt dat het personeel niet goed weet hoe om te gaan met de veranderende situatie. Stel je eens voor dat jij daar dan wat verstandigst over mag zeggen. Wat zeg je dan?

Maak het niet te moeilijk.
Waar heel veel informatie gaat over wat er allemaal bij een ziektebeeld hoort, of waar specifieke uitgebreide begeleidingstips gegeven worden zoeken mensen veel meer naar eenvoudige handvatten. En als je nog verder terug denkt wil iedereen eigenlijk hun oude vader terug. Nog even samen kunnen praten. Nog wat antwoorden op vragen krijgen die bij jou leven. Hoe lastig is het dat dit niet meer lukt?

Makkelijk? Hoe dichterbij hoe moeilijker.
Voor mij is het als buitenstaander meestal op het oog makkelijk om contact te maken. Alsof het vanzelf gaat en helemaal ontspannen is. Toch zijn het technieken die mij helpen en waar ik me ook altijd bewust van ben. Vooral als het even niet goed gaat … dan weet ik dat het aan mij ligt. Ik ben dan ook altijd de eerste die aangeeft dat ik iets niet goed doe. Door die handreiking kan ik ook altijd de draad weer oppakken. Hierover schreef ik ook al een keer in mijn blog “tweede kans bij dementie”.

De technieken
Kom maar op met die technieken denk je nu vast. Tja, ik kan je woorden geven, en dat zal ik ook zeker doen. Uiteindelijk zal je moeten begrijpen en voelen wat er met de woorden bedoeld wordt. In mijn blog “dementie en communicatie” heb ik al eens eenvoudig geprobeerd wat handreikingen te geven.
In wat andere bewoording nog even kort:
Zorg dat je ‘leeg’ bent.
Dit is je basis. Geen haast, geen zorgen en niet te veel met jezelf of je omgeving bezig zijn maar alleen gericht op de ander.
Kom rustig dichterbij, niet te snel en niet te luid.
Wacht op een reactie, hoe klein ook, voor je door gaat.
Reageer op wat er gebeurd of wat er gezegd wordt.
Dat hoeft niet te lang of te veel te zijn, maar negeer nooit.
Doe niet te veel tegelijk.
Meer dan een ding tegelijk is al snel te veel. (En dat is niet zo eenvoudig als het klinkt!)
Probeer zonder vooroordeel of vooraf gestelde doelen/wensen de ontmoeting aan te gaan.

Ondertussen is het al weer een heel verhaal, terwijl het eenvoudig zou moeten blijven. Dat is wat woorden en beschrijvingen doen. Het zou mooi zijn als er in de omgeving mensen zijn die het voor kunnen doen, gewoon laten zien én ervaren hoe en wat er nodig is.

Ik wens iedereen eenvoudige hulp om samen rust en ontspanning te ervaren in tijden die al zo lastig en kwetsbaar zijn.
Lida Zegel – van Tiel
MaatContact blogt exclusief voor Mantelzorgelijk.

Avatar

Lida Zegel

Met MaatContact helpt Lida zowel mensen met dementie als hun omgeving. *Samen rust krijgen door te begeleiden bij situaties waar veel spanningen worden ervaren. *Kennis delen om ook anderen de handvatten van voor echt in contact zijn te geven. *Of miMakker Blos inzetten voor een ontmoeting van hart tot hart.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X