skip to Main Content
Weer Thuis!  #thuis

Weer thuis! #thuis

We gaan weer even stapje terug in de tijd, naar donderdag 8 februari. Een dag waar mijn buurvrouw E ontzettend naar uitgekeken heeft, de dag dat ze van de Zorgboulevard terug mocht naar haar eigen huis! Thuis zijn in haar eigen huis, hier heeft ze naartoe gewerkt al die tijd!

Weer Thuis!

Tegen de middag is E thuisgekomen. Later die middag heb ik met mijn broertje het grote vogelkasteel (inclusief vogel natuurlijk!) bij haar gebracht. In totaal heb ik de kooi 3x verplaatst tot ze tevreden was over de locatie. En ja, de uiteindelijke plek was de plek die ik als eerste voorgesteld heb … 😉

Ik zie een hele blije vrouw zitten in haar stoel, die geniet van weer in haar eigen huis zijn na 6 weken.

’s Avonds ga ik naar haar toe om de vogel af te dekken en even rustig met haar te zitten. Ze is moe én blij weer in haar eigen huisje te zijn. Ze belooft mij vroeg naar bed te gaan en als ik om half tien buiten kijk zie ik dat haar licht uit is. Op dat moment zijn we allebei nog onbewust van het feit dat ze deze nacht wéér duizelig zal worden onderweg naar het toilet en dus weer de grond zal gaan knuffelen.

De volgende dag

Vrijdagochtend ga ik zachtjes naar binnen, heb immers gezegd dat ik de vogel weer zou ontdoen van zijn laken. Als ik binnen kom zie ik E in haar stoel zitten met haar ochtendjas over de benen. En dan komt huilend het verhaal van de nacht er uit. De overdracht van de acute zorg ligt op tafel en ik lees hoe het gegaan is. Ik zie dat de huisarts contact op moet nemen en besluit zelf even te bellen met de huisarts om te vragen hoe & wat. Deze is gelukkig van plan om persoonlijk langs te komen.

Dan richt ik mijn aandacht op E die het koud heeft. Eerst een beker warme thee en een boterham. Ze wil het liefst een nachtpon aan en dat gaan we regelen. Ik leg het dekbed ook over haar heen in de stoel en draai de verwarming op maximaal om zo maar wat warmte binnen te krijgen. Door miscommunicatie komt de Thuiszorg pas ’s middags (die stond vrolijk bij mij aan de deur terwijl ik bij E was, nooit gedacht aan een extra briefje) en dat is nu een geluk bij een ongeluk.

E wil niet naar bed om te slapen, dit wil ze in haar stoel en ik laat haar maar even. Zo blij als ze gisteren was, zo verdrietig is ze nu!

Het verdrietige besluit

De huisarts komt en we komen tot de conclusie dat het zo eigenlijk niet kan. Er treedt een bloeddrukverlaging op na opstaan en het lijkt verdacht veel op een orthostatische hypotensie (en dát weet ik weer van een symposium over Lewy Body Dementie, waar mijn vader mee te maken heeft). De huisarts kan hier helaas weinig aan doen. Wel gaat zij kijken of er plaats is in het verzorgingshuis waar E heel graag naar toe wil omdat zij nu ook tot het besef is gekomen dat zelfstandig blijven wonen eigenlijk geen optie meer is.

Tegen 3en komt dan de Thuiszorg en is bekend dat E dinsdag naar het verzorgingshuis mag. Er is in elk geval voor 12 weken een tijdelijke kamer beschikbaar. We maken oplossingsgerichte afspraken voor deze 4 dagen. Het draait immers om E en haar veiligheid. Thuiszorg komt 2x per dag, ’s ochtends en ’s avonds om te helpen met opstaan, wassen, ontbijten, medicijnen en ’s avonds met klaar maken voor bed. Ik verzorg de lunch en het avondeten en zie er op toe dat ze zal eten (toezicht houden op het eten is iets dat Thuiszorg niet doet, zit niet in hun takenpakket … gelukkig willen ze het ’s ochtends wel doen omdat zij ook wel zien dat het anders een beetje téveel voor mij wordt). Ook regelen we nog een po-stoel zodat er ’s nachts geen afstanden gelopen hoeven te worden. Blij dat de Medipoint winkel vlakbij is 🙂

Alles onder controle … dachten we … de komende dagen hebben nog héél wat in petto en zullen van mij én mijn gezin het uiterste vragen …

 

Linda Duijkers

Linda Duijkers

Mantelzorger voor meerdere personen (kind met diabetes type 1 en buurvrouw van 90) en ondersteuner van een mantelzorger (moeder) met praktische zaken en klusjes in huis.

Het leven loopt zoals het loopt, met een lach en een traan overgoten met een sausje van positiviteit.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X