‘We betalen de zorg nu zelf, maar kunnen dat niet meer’
Gisteravond in het NOS Journaal een heftige reportage over de gevolgen van de nieuwe zorg: de ouders van Lasse (5) worden van het kastje naar de muur gestuurd als het gaat om vergoeding van de extra kosten voor ondersteuning op school. 800 euro per maand moeten zijn de ouders nu bijleggen, maar dat geld hebben ze niet. Moet Lasse nu van school?
Lasse is net vijf jaar en heeft een zeldzame chromosoomafwijking waardoor hij zo’n vijftien epileptische aanvallen per dag heeft. Hij gaat naar een gewone school maar heeft daar wel extra hulp nodig. Het geld om dat te betalen krijgen zijn ouders sinds 1 januari niet meer.
“Wij betalen zijn zorg, de ondersteuning op school, nu zelf. Dat betekent dat wij 800 euro in de maand betalen. En dat kunnen wij niet meer”, zegt zijn moeder. Ze is bang dat Lasse binnenkort niet meer naar school kan.
Lasse is niet de enige bij wie dat zo is. Er zijn zeker 2000 kinderen met een beperking die veel zorg nodig hebben op school en van wie de ouders in de knel zitten. Belangenorganisaties denken zelfs dat het er nog meer zijn.
Sinds begin dit jaar zijn drie partijen verantwoordelijk voor verschillende delen van de zorg van de kinderen: de gemeente, het zorgkantoor en de zorgverzekeraar. Maar het is onduidelijk wie de zorg moet betalen, waardoor veel ouders bang zijn dat hun kind noodgedwongen thuis komt te zitten.
“Je wordt er helemaal gek van”, zegt de moeder van Lasse. “Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd. Van de zorgverzekeraar naar de gemeente. Naar de scholen en de indicatiestellers. En niemand weet eigenlijk hoe het zit.”
Heel herkenbaar! Door de “versplitsing” van de zorg zijn er nu partijen die naar elkaar verwijzen voor de zorg en de client zit in het midden en is de dupe. Respijtzorg is ook zo een onderdeel. Als iemand tijdelijk opgenomen moet worden omdat de mantelzorger het niet red of zelf gezondheidsproblemen heeft dan moeten de gemeente en de verzekering samen uitvechten wie dat dan gaat betalen en of het gerechtvaardig is dat iemand opgenomen wordt. Gaat diegene namelijk naar een dagopvang of krijgt hij begeleiding thuis dan komt dat uit het potje gemeente, opname uit het potje verzekering