skip to Main Content
Wat Zorgt Ervoor Dat Iemand Een Eetstoornis Ontwikkelt?

Wat zorgt ervoor dat iemand een eetstoornis ontwikkelt?

Het nieuwe seizoen van Holland’s Next Top Model is weer begonnen. Ik vind het persoonlijk heerlijk in een wereld te verdwijnen, waar ik me nooit in zal bevinden. Dat werd even extra duidelijk gemaakt op het moment dat Colette in aflevering 3 te dik werd beschouwd voor de lingerieshow van Firouzè. Ik zat met mijn mond vol tanden (en pepernoten, ik beken) te kijken. Van de zotte, dat was mijn mening. Toch is dit schoonheidsideaal waar we mee geconfronteerd worden niet als hoofdzaak verantwoordelijk voor de eetstoornissen.

hsfile_171070

Een eetstoornis is, zoals eerder aangegeven, niet weinig eten of overgeven na het eten. Het is een complexe stoornis die zowel met het uiterlijk en gewicht als de psyche te maken heeft. Ook genetische aanleg, de omgeving waarin iemand zich bevindt en de psychische gesteldheid van de persoon spelen een belangrijke rol. Vooral in combinatie met elkaar zorgen ze voor een verhoogd risicio op een eetstoornis. Een eetstoornis begint wel bijna altijd met een afslankpoging. Echter is dit voor het grootste gedeelte van de mensen geen aanleiding om een eetstoornis te ontwikkelen. Waarom bij sommigen dan wel?

HumanConcern, centrum voor eetstoornissen, onderscheidt:

  • Aanleg in karakter
  • Opvoeding
  • Ontwikkeling van de persoonlijkheid
  • Ingrijpende gebeurtenissen of omgevingsfactoren
  • Puberteit en adolescentie
  • Lichamelijke aanleg
  • Sociale en culturele aspecten
  • Erfelijkheid, genen en aanleg

Er is dus meer voor nodig dan hele dunne modellen of actrices om iemand een eetstoornis ‘aan te praten’. Een opvoeding waar het meer draaide om uiterlijk en prestaties dan om ‘wie je bent’. Wanneer je een overgevoelig karakter hebt kan dit ook van invloed zijn. Introverte karakters ontwikkelen bijvoorbeeld sneller anorexia nervosa en extraverte zullen gevoeliger zijn voor boulimia nervosa. Ook de persoonlijke en emotionele ontwikkeling moet niet onderschat worden. Deze vind ik zelf ook erg interessant. Wanneer je niet geleerd wordt om je emoties en gevoelens goed te uiten draagt dit ook bij als risicofactor voor een eetstoornis. Het zwijgen zorgt ervoor dat je zelfbeeld de kans krijgt om uit proportie te komen. Wanneer je niet uitspreekt hoe ontevreden je bent met het lichaam dat je in de spiegel ziet, dan kan niemand je tegenspreken of jouw spiraal aan gedachtes onderbreken. Het is dat onderdeel waardoor het zo belangrijk is dat er aandacht aan besteed wordt.

Aangezien mensen/jongeren met een eetstoornis vaak ook een mantelzorger hebben, zullen we na deze 3-delige inleiding in het onderwerp meer tips geven over het herkennen van een eetstoornis en hoe het beste deze persoon te ondersteunen. Ben jij mantelzorger van iemand met en eetstoornis en wil je ons helpen andere mantelzorgers te ondersteunen? Dan nodig ik je van harte uit om te mailen naar nadja@mantelzorgelijk.nl en wellicht kun jij je verhaal doen op het platform van Mantelzorgelijk of mijn verhalen en tips van betere informatie voorzien.

 

Avatar

Nadja van Kessel

Nadja van Kessel (27) is organisatietalent, hulpverlener in de grootste zin van het woord en ex-mantelzorger. Ze heeft de wereld aan haar voeten en is van plan er veel van te ontdekken.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X