skip to Main Content

Wat moet je doen als iemand pgb in je drankje heeft gedaan?

pgb-670x375Op Speld.nl lazen wij een fantastische oplossing voor het geval iemand pgb in je drankje heeft gedaan. Het effect schijnt trouwens nog veel desastreuzer te zijn bij een mix met AOW en AWBZ… Dus lieve mantelzorgers; be aware!
Het overkomt duizenden jongeren per jaar: ze belanden in het ziekenhuis met een overdosis pgb. Wat begint als een leuk idee, eindigt vaak in chaos.Mieke Abbes (25) gebruikte voor het eerst pgb op een technofestival: “Iemand had pgb in mijn drankje gedaan, zonder dat ik het doorhad. Aanvankelijk had ik een topavond, maar sindsdien is het helemaal misgegaan. Ik kan niet meer zonder pgb, ik doe alles voor een indicatie. Toen mijn pgb een keer niet uitbetaald werd, heb ik een week lang zwetend op de badkamervloer gelegen, naakt, onthecht, inkomensafhankelijk.”Mieke is slechts een voorbeeld van een groeiende groep probleemgebruikers. Duizenden jongeren gebruiken pgb, vaak voor een leuke avond, maar ook tijdens een uitje naar Disneyland, of tijdens het individueel inkopen van eigen zorg. Veel van die gebruikers zijn zich echter niet bewust van de risico’s en komen uiteindelijk onverzekerd terecht in een kliniek.

Jeugdarts Koert van Driessen noemt pgb een van de grootste gevaren voor de volksgezondheid: “De effecten van pgb kunnen desastreus zijn, zeker wanneer het gemixt wordt met bijvoorbeeld AOW of AWBZ.” Toch reageert elk individu weer anders op pgb: “Wat dat betreft is de uitwerking heel persoonsgebonden. De naam zegt het al een beetje, haha,” aldus de uit zijn rol vallende kinderarts.

Volgens Van Driessen is een deel van het probleem dat pgb-gebruikers geen maat kunnen houden, hij wijst op minder schadelijke alternatieven: “Mensen vergeten dat je ook gewoon een hele leuke avond kunt hebben met alleen cola, WW of witte heroïne.”

Dit artikel van en stond op 7 maart j.l. op www.speld.nl

 

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Teken de petitieOverheid, praat MET mantelzorgers en NIET OVER mantelzorgers
Tekenen
Back To Top
X