Wat helpt de mantelzorger wel? 3. Individuele ondersteuning

In elk gesprek dat ik voer met de overheid, gemeenten, journalisten en mensen die (nog) geen ervaringsdeskundigen zijn krijg ik stelselmatig de vraag: Wat helpt de mantelzorger eigenlijk wel? De komende weken een serie met blogs over de beste ondersteuningsvormen voor mantelzorgers.  Ter inspiratie en met de stille hoop dat beleidsmakers er ook daadwerkelijk iets mee gaan doen. Deze week deel 3 over individuele ondersteuning.

Individuele ondersteuning kan een zeer waardevolle vorm van ondersteuning zijn voor mantelzorgers. Het biedt een persoonlijke en op maat gemaakte benadering om tegemoet te komen aan de specifieke behoeften en uitdagingen waarmee een mantelzorger te maken heeft. Hier zijn een aantal manieren waarop individuele ondersteuning kan bijdragen aan het welzijn van de mantelzorger:

1. Persoonlijke aandacht: Individuele begeleiding biedt de mantelzorger de mogelijkheid om specifieke uitdagingen, zorgen en emoties te bespreken in een vertrouwelijke setting. Dit stelt de mantelzorger in staat om zich gehoord en begrepen te voelen, wat kan helpen om stress te verminderen en veerkracht op te bouwen.

2. Maatwerk: Door één-op-één begeleiding kunnen de behoeften van de mantelzorger centraal staan. De begeleider kan advies, ondersteuning en hulp op maat bieden, afgestemd op de specifieke situatie en uitdagingen waar de mantelzorger mee te maken heeft.

3. Emotionele steun: Mantelzorg kan emotioneel belastend zijn. Individuele begeleiding biedt een ruimte waar de mantelzorger zijn of haar gevoelens kan uiten, zonder zich zorgen te hoeven maken over oordelen of kritiek. Dit kan helpen om emotionele last te verminderen en emotionele veerkracht op te bouwen.

4. Educatie en advies: Een begeleider kan informatie, educatief materiaal en advies verschaffen over specifieke ziekten, aandoeningen of situaties waar de mantelzorger mee te maken heeft. Dit kan de mantelzorger helpen om beter om te gaan met de zorgtaken en de benodigde kennis en vaardigheden op te bouwen.

5. Zelfzorg bevorderen: Individuele begeleiding kan de mantelzorger helpen om de focus te leggen op zelfzorg en het vinden van een balans tussen zorgtaken en persoonlijke behoeften. Door te werken aan zelfzorgstrategieën kan de mantelzorger beter in staat zijn om voor zichzelf te zorgen en de zorgtaken op de lange termijn vol te houden.

6. Stressmanagement: Mantelzorg kan leiden tot stress en burn-out. Individuele begeleiding kan de mantelzorger helpen bij het identificeren van stressoren en het ontwikkelen van effectieve stressmanagementtechnieken om de mentale en emotionele veerkracht te vergroten.

7. Verbinding en steunnetwerk: Een begeleider kan helpen om de mantelzorger te verbinden met ondersteunende netwerken, bronnen en peer-ondersteuning. Dit kan het gevoel van eenzaamheid verminderen en de mantelzorger in contact brengen met anderen die vergelijkbare ervaringen hebben.

Nu hoor ik de beleidsmakers denken: Fijn hoor, dit soort tips maar waar halen we de mankracht vandaan om elke mantelzorger individueeel te begeleiden? Maar zo moeilijk hoeft dat eigenlijk niet te zijn. De simpele oplossing zit hem namelijk in de kracht van lotgenotencontact!

Mantelzorgelijk biedt  sinds enige tijd een veilig en laagdrempelig communty-platform en kan daarmee een super waardevolle rol spelen in het bieden van individuele begeleiding bij mantelzorg. Hoe? Door middel van online ondersteuning, informatievoorziening, matching met mantelzorgveteranen, community-ondersteuning, zelfzorgprogramma’s, advies en begeleiding op maat en praktische hulpbronnen. Deze diverse benaderingen kunnen mantelzorgers helpen om de ondersteuning te krijgen die ze nodig hebben in hun vaak complexe mantelzorgreis.

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 1 reactie

 1. Fijn Marjolijn dat je deze punten nog eens op een rij hebt gezet!
  Aankomend jaar ga ik, naast mijn schrijverij, weer veel lezingen en bijscholingen geven. (*)
  Je aandachtspunten zijn heel bruikbaar om naast mijn waargebeurde verhalen te plaatsen. 😇
  Ik ga voor en tussen verschillende doelgroepen staan, óók jongere mantelzorgers. Ik reik mijn toehoorders handvatten op maat aan, niet alleen in relatie met dementie.
  Warme groet,
  Hetty

  (*)
  In 2024 hanteer ik de titel:
  Overbelasting sluipt erin.
  In maart/april/mei ben ik nog enkele avonden beschikbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top