Wat helpt de mantelzorger wel? 2. Dagbesteding

In elk gesprek dat ik voer met de overheid, gemeenten, journalisten en mensen die (nog) geen ervaringsdeskundigen zijn krijg ik stelselmatig de vraag: Wat helpt de mantelzorger eigenlijk wel? De komende weken een serie met blogs over de beste ondersteuningsvormen voor mantelzorgers.  Ter inspiratie en met de stille hoop dat beleidsmakers er ook daadwerkelijk iets mee gaan doen…

Dagbesteding kan hartstikke goed werken als ondersteuning van de mantelzorger. Des te idioter dat de politiek plannen heeft om daar op te gaan bezuinigen. Onlangs verscheen in het nieuws dat dagbesteding voor jonge mensen met een beperking in het oosten van het land hun activiteiten gaan staken. Bij Mantelzorgelijk gruwelen wij van zulk nieuws. Dagbesteding biedt een gestructureerde omgeving waar personen die zorg nodig hebben gedurende de dag activiteiten kunnen ondernemen en sociale interacties kunnen hebben. Dit kan dus een énorm waardevolle respijt bieden voor mantelzorgers zodat zij wat meer tijd voor zichzelf overhouden en – heel belangrijk – even kunnen ontspannen en opladen.

Hier zijn een paar voorbeelden van hoe dagbesteding mantelzorgers kan ondersteunen:

1. Tijdelijke ontlasting: Mantelzorgen kan fysiek, emotioneel en mentaal veeleisend zijn. Door gebruik te maken van dagbesteding kan een mantelzorger wat tijd voor zichzelf nemen. Dit kan hen helpen om te rusten, zich te ontspannen, andere activiteiten te ondernemen of zelfs om hun eigen sociale leven te onderhouden. Het kan de belasting verminderen en hen in staat stellen om hun zorgtaken op de lange termijn vol te houden.

2. Sociale interactie: Mantelzorgers kunnen soms geïsoleerd raken omdat ze veel tijd en energie besteden aan het zorgen voor hun naaste. Dagbesteding kan een plek bieden waar personen die zorg nodig hebben, kunnen deelnemen aan activiteiten en interactie kunnen hebben met anderen. Dagbesteding doorbreekt niet alleen het sociaal isolement van de zorgvrager maar de gedeelde zorg (want bij dagbesteding is dat vaak het geval ) kan ook een gevoel van verbondenheid en sociale steun bieden aan de mantelzorger.

3. Professionele zorg en ondersteuning: Dagbesteding is meestal voorzien van gekwalificeerde zorgverleners en professionals die toezicht houden op de activiteiten en de zorgbehoeften van de deelnemers. Dit betekent dat de mantelzorger gerust kan zijn, wetende dat hun naaste in goede handen is en de juiste zorg en ondersteuning krijgt tijdens de dag. Dit kan de stress en zorgen van de mantelzorger verminderen.

4. Structuur en stimulatie: Dagbesteding kan een gestructureerde omgeving bieden met verschillende activiteiten, zoals creatieve bezigheden, lichaamsbeweging en cognitieve stimulatie. Dit kan waardevol zijn voor de persoon die zorg nodig heeft, omdat het hen bezig houdt en een gevoel van doel en voldoening geeft. (Iets dat het humeur van de zorgvrager 9 van de 10 keer ten goede komt.) Tegelijkertijd kan de mantelzorger gerust zijn, wetende dat hun naaste deelneemt aan zinvolle en stimulerende activiteiten.

Conclusie:

Dagbesteding kan zowel de mantelzorger als de zorgvrager ten goede komen. Voor de zorgvrager kan dagbesteding een waardevolle en zinvolle invulling van de dag bieden, waardoor sociale interactie, activiteit en betrokkenheid bij de gemeenschap worden gestimuleerd. Dit kan bijdragen aan het welzijn en de levenskwaliteit van de zorgvrager.

Voor de mantelzorger kan dagbesteding ook voordelen bieden. Het kan hen de broodnodige rust en tijd voor henzelf geven. Dit kan helpen om stress te verminderen, de druk te verlichten en het risico op overbelasting te verminderen. Mantelzorgers hebben tijd nodig om even op adem te komen en voor hun eigen behoeften te zorgen. Dagbesteding kan hen de gelegenheid geven om even weg te zijn, tijd te hebben voor hun eigen activiteiten of om simpelweg op te laden. Dit draagt bij aan het behoud van de balans en het welzijn van de mantelzorger.

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 1 reactie

 1. Lieve Marjolijn,

  Het regent buiten en het regent bij mij in mijn zorghart…
  Ik zat bijna te janken tijdens het lezen van je blog, een heus opininiestuk. Sterk.

  Ik denk nog vaak aan onze zeer geliefde mevr. Els Borst, voormalig minister van Volksgezondheid en Sport, die ons allemaal veel te vroeg is ontvallen.
  Wij kunnen het haar helaas niet meer vragen, toch weet ik, ik voel het, dat zij deze achterlijke én mishandelende (!) acties nooit zou willen doordrukken. Als geen ander kwam zij wél op voor kwetsbare mensen in onze samenleving. Als geen ander zou zij wél hebben voorvoeld dat de gezondheidszorg juist minder betaalbaar wordt als je over de rug van zorgafhankelijke mensen en hun mantelzorgers wilt gaan bezuinigen.
  Wij moeten de diverse fratsen van ene Conny in Den Haag (of is het Connie?) helaas nog een poosje aanzien. Ik hoop dat de verkenning/formering van een nieuwe coalitie vlot verloopt.
  Ik heb op dit platform mijn verdriet en zorgen fijn van me af kunnen schrijven. Mijn tranen zijn inmiddels gedroogd, ik heb ook mijn kopje koffie warm kunnen opdrinken. Rest mij nog één opmerking: wanneer zal ik gebeld worden om als adviseur een uiterst bekwame nieuwe minister voor Zorg & Welzijn te benoemen?!

  Fijne werkweek, liefs,
  Hetty 😘

  P.S.
  Vanmiddag word ik geinterviewd door een journalist, dit in opdracht van het ministerie VWS.
  Het regent buiten inmiddels nog harder, dit zal ons binnen met de kachel aan niet hinderen.
  Ik sta in ieder geval “op scherp”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top