Wat helpt de mantelzorger wel? 1. Huishoudelijke hulp

In elk gesprek dat ik voer met de overheid, gemeenten, journalisten en mensen die (nog) geen ervaringsdeskundigen zijn krijg ik stelselmatig de vraag: Wat helpt de mantelzorger eigenlijk wel? De komende weken een serie met blogs over best practices. Ter inspiratie en met de stille hoop dat beleidsmakers er ook daadwerkelijk iets mee gaan doen…

Wat te denken van huishoudelijke hulp? Dat is om verschillende redenen een geweldige ondersteuning voor mantelzorgers:

1. Vermindert de werklast: Mantelzorgers dragen vaak een enorme verantwoordelijkheid voor het verzorgen van een geliefde. Het combineren van mantelzorgtaken met het huishoudelijk werk kan overweldigend zijn en leiden tot vermoeidheid en burn-out. Het in kunnen huren van huishoudelijke hulp kan de werklast verlichten, zodat mantelzorgers meer tijd en energie kunnen besteden aan de zorg voor hun geliefde.

2. Biedt tijd voor rust en zelfzorg: Als mantelzorger is het cruciaal om tijd voor jezelf vrij te maken en goed voor je eigen welzijn te zorgen. Ondersteuning in de vorm van huishoudelijke hulp stelt mantelzorgers in staat om wat tijd vrij te maken voor ontspanning, hobby’s of om gewoon even tot rust te komen. Dit is essentieel om overbelasting te voorkomen en de eigen gezondheid te behouden.

3. Focus op directe zorgtaken: Het inhuren van huishoudelijke hulp betekent dat mantelzorgers hun kostbare tijd kunnen besteden aan directe zorgtaken, zoals het ondersteunen van hun geliefde bij persoonlijke verzorging, het monitoren van medicatie en het bieden van emotionele steun. Door de huishoudelijke taken uit te besteden, kunnen mantelzorgers de zorg verbeteren en zich beter richten op de behoeften van hun geliefde.

4. Professionele ondersteuning: Huishoudelijke hulp wordt vaak geleverd door professionals met ervaring in het uitvoeren van huishoudelijke taken . Dit zorgt voor een hogere kwaliteit en efficiëntie in het uitvoeren van de taken, vergeleken met wanneer mantelzorgers alles zelf moeten doen. Professionals kunnen bijvoorbeeld zorgen voor een grondige schoonmaak van het huis, wassen en strijken van kleding, boodschappen doen en koken van gezonde maaltijden. Dit helpt mantelzorgers om ervoor te zorgen dat hun geliefden in een schone en georganiseerde omgeving leven.

5. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen: Huishoudelijke hulp kan worden aangepast aan de specifieke behoeften van de mantelzorger en hun geliefde. Dit betekent dat de frequentie en duur van de hulp kunnen worden aangepast aan de situatie. Bovendien kan huishoudelijke hulp ook worden ingezet om bepaalde specifieke taken uit te voeren, zoals het verzorgen van de tuin, het schoonmaken van specifieke ruimtes of het bijhouden van was en strijkwerk.  Dit geeft mantelzorgers de flexibiliteit om de hulp af te stemmen op hun specifieke behoeften.

Al met al biedt huishoudelijke hulp mantelzorgers dus een super waardevolle ondersteuning. Het verlicht de werklast, biedt tijd voor rust en zelfzorg, stelt mantelzorgers in staat zich te concentreren op directe zorgtaken, biedt professionele ondersteuning en kan worden aangepast aan individuele behoeften. Het aanbieden van huishoudelijke hulp kan helpen om de kwaliteit van de zorg te verbeteren en mantelzorgers te ondersteunen bij het vervullen van hun belangrijke rol.

Dus aan al die beleidsmakers en de politiek die hier het mes in willen gaan zetten? Jullie zijn écht AF!  In plaats van bezuinigen op huishoudelijke hulp zou daar juist stevig in geïnvesteerd moeten worden. En dan niet alleen investeren in huishoudelijke hulp voor de zorgvragers zelf, maar óók in huishoudelijke bij bijv. de zwaar overbelaste en werkende mantelzorgers thuis. Dat zou namelijk pas écht ondersteunen!

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top