skip to Main Content

Voortschrijdend inzicht

Eindelijk ook eens iets positiefs, dankzij het voortschrijdend inzicht van het RIVM. Verpleeghuizen mogen al hun bewoners nu wel in één keer gaan vaccineren. Het RIVM heeft dat besloten in de hoop een einde te maken aan de onrust die het prikken per doelgroep in verpleeghuizen veroorzaakt bij bewoners en mantelzorgers.

Thuiswonende verpleeghuisbewoners

Tot nu toe werden bewoners in sommige verpleeghuizen op verschillende momenten geprikt, ook als ze op dezelfde gang of zelfs dezelfde kamer woonden. Dit gebeurde omdat zij in verschillende doelgroepen van het vaccinatiebeleid vallen. De zogenaamde thuiswonende verpleeghuisbewoners, die niet de juiste zorgindicaties hebben worden nu dus ook gevaccineerd. Dus niet je in hetzelfde verpleeghuis wonende vader wel en je moeder niet, zoals we via de hulplijnen steeds vaker te horen kregen.

Vaccinatie

Het zorgpersoneel in verpleeghuizen is inmiddels ook gevaccineerd. Onze dierbaren in verpleeghuizen zijn nu dus relatief veilig. Maar daarmee zijn de zorgen voor heel veel mantelzorgers die zorgen in thuissituaties voorlopig nog niet weggenomen. Eerst worden nu namelijk de 90jarigen en daarna de 85plussers die thuis wonen gevaccineerd. Weten het ministerie van VWS en het RIVM wel dat mantelzorgers niet alleen zorgen voor hoogbejaarde dierbaren? Er wonen nog veel meer kwetsbare en chronisch zieke jongere mensen gewoon thuis. Die tellen toch ook mee?

Thuissituaties

Waar blijft het voortschrijdend inzicht voor alle zorgintensieve kinderen, die nu pas als allerlaatste gevaccineerd gaan worden?  Voor alle twintig-, dertig-, veertig- en vijftigjarige chronisch zieken? Deze mensen zitten nu al bijna een jaar noodgedwongen in zelfisolatie. Waarom mogen niet ALLE ouderen en kwetsbaren eerst? Voor hen gingen we in maart vorig jaar in intelligente lockdown. Die lockdown is voor hen na bijna een jaar nog stééds niet versoepeld.

Gezinnen

Van mantelzorgers en hun gezinnen wordt helemaal het onmogelijke gevraagd. Niet vaccineren betekent voor hen dat zij beperkt worden in het zorgen. Om hun dierbaren maar zo veilig mogelijk te houden worden alle sociale contacten en activiteiten buitenshuis stopgezet. De meeste van hen worden voorlopig ook nog niet gevaccineerd.
Mantelzorgers tellen sowieso in Den Haag al niet zo mee, dus is er ook weinig hoop. Maar krom is het wel en voor hen willen wij nu echt een lans breken. Je hoort als mantelzorger namelijk, nét als de wijkzorg, pgb verzorgende en de huisarts, ook bij de Inner Circle van iemand die heel kwetsbaar is.

Oproep

Vanuit Stichting Mantelzorgelijk roepen wij het ministerie van VWS en het RIVM op om in het belang van thuiswonende zorgintensieve kinderen, chronisch zieken van 18 tot 60 jaar alsmede hun mantelzorgers voortschrijdend inzicht toe te passen.

Maak hun leven na ruim 10 maanden eindelijk weer iets dragelijker. Neem hen eindelijk eens écht in bescherming en geef hun op korte termijn een vaccinatie!

 

 

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X