skip to Main Content

Voordelen van het hebben van een doof kind.

Ik volgde van de week een online cursus dovenidentiteit. Een term waarvan ik tot aan die cursus, niet kon uitleggen wat het nu precies was. Waarom hebben doven een eigen cultuur en wat is dat dan?

Wat houdt de Dovencultuur in:
– dat iemand gebarentaal, te weten NGT, goed beheerst
– dat je veel met andere mensen omgaat die gebarentaal beheersen en dat je dus dove kilometers maakt
– dat je rolmodellen hebt die doof zijn
– dat de omgangsvormen anders zijn dan in de horende wereld. Zo roep je iemand door aan te tikken op de schouder. Zorg je ervoor dat je niet tegen het licht in hoeft te kijken ok gebaren te lezen. Dat je met een lichtknop aan en uit doen de aandacht kan trekken, etc.
– dat iemand expressief is en veel mimiek gebruikt
– Iemand is trots op de taal van de doven en voelt zich niet zielig en beperkt
– dat iemand kracht heeft te willen blijven groeien en veranderen vanuit de basis, namelijk gebarentaal beheersen en veel met andere gebarentaalgebruikers in aanraking komen.
En eigenlijk geldt de dovencultuur voor iedereen met een auditieve beperking, ongeacht of je een klein beetje gehoorverlies hebt of volledig doof bent.

Ook kwam er tijdens de cursus naar voren dat er voordelen zijn aan het doof zijn, te weten Deaf gain:
– er worden andere zintuigen gebruikt ipv de auditieve zintuigen. Vaak zijn deze ook beter ontwikkeld
– Lichaamstaal/ non-verbale communicatie van mensen kan beter gescand worden dan door horenden
– de omgangsvormen zijn vaak ook handig voor horenden, zoals een ronde tafel waar iedereen elkaar kan zien
– dat je door ramen en grote afstanden kunt communiceren

Wij als ouders vinden ook een aantal voordelen aan het hebben van een doof kind:
– we hoeven tijdens een ritje met de auto geen cd’s te draaien met ellendige kinderliedjes. Ook komt er van de achterbank niet de woorden: nog een keer deze cd
– Speelgoed dat een uitschakelaar heeft voor geluid, wordt uitgezet. Heeft speelgoed een geluid en licht functie die tegelijk aan moet, kun je de speaker saboteren
– We hoeven niet mee naar K3 concerten (al heb ik het vermoeden dat man dat een aantal jaren geleden best leuk had gevonden)
– We kijken hele andere dvd’s dan horende kinderen, zoals Lotte en Max of via internet gratis te kijken; de avonturen van aap. De verteller kan geweldig gebaren en je hoeft geen gebarentaal te kunnen om het verhaal te volgen. Ik vind het gewoon een geweldig stuk theater!
– Het Eurovisie wordt al een paar jaar ook in gebarentaal vertaald, door mensen die Nederlandse gebarentaal gebruiken. Dit jaar voor het eerst ook de mogelijkheid om international sign te kijken. Ik vind het een verrijking van de liedjes en de Eurovisie ervaring!
– Mocht kind youtube filmpjes willen kijken van bijvoorbeeld Blippi, kunnen wij gewoon het geluid uitzetten. En dat doen we dus ook.
– Ik vind het leren van gebarentaal leuk, een verrijking van mijn leven en ja soms ook echt niet leuk wanneer woorden niet willen blijven hangen. Soms kan ik wel op een gebaar komen, maar niet op het Nederlandse woord, en dat is soms knap lastig. 
– Ik heb hierdoor beter leren spraakafzien (het vroegere liplezen).
– We kunnen gesproken taal (wel met hand voor de mond ivm spraakafzien) gebruiken om over kind te praten, zoals sommige mensen Engels inzetten.
– Door het gebruik van Totale Ondersteunende Communicatie (TOC), zet ik nu vaak snelle tekeningen in om duidelijk te maken wat er bedoelt wordt. Vind ik ook een  verrijking! 
– We moeten goed nadenken voordat we gaan communiceren wat we nu precies duidelijk willen maken en wat het doel is. We communiceren dus veel bewuster.

Nog best wat voordelen voor mij als ouder aan het hebben van een doof kind.

Carolien Gr

Carolien is moeder en brus van complexe meervoudig gehandicapte zoon en broertje.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X