Voor wie brandt jouw lampion? #KWF

Mantelzorgelijk laat een lampion branden voor alle mantelzorgers die te maken hebben met kanker. Als ex-mantelzorger voor mijn vriend weet ik hoe zenuwslopend, hoe beheersend en destructief de ziekte kan zijn. Mijn vriend Maik had een extreem zeldzame en agressieve vorm. Binnen de categorie weke delen tumoren had hij een DSRCT (Desmoplastic Small Round Cell Tumor). Het komt vooral voor bij kinderen en jong volwassenen en de overlevingskans is extreem klein, want deze vorm van kanker is behoorlijk onbekend. Er waren destijd zo’n 10 gevallen bekend in Nederland…

In de volksmond is kanker vaak één ziekte (nog vaker een scheldwoord), maar het zijn tig ziektes onder één noemer. Daarom draag ik deze actie van het KWF een warm hart toe en wil ik aandacht vragen voor dat element. De vele lampionnen zullen staan voor dat brede spectrum aan variaties in agressiviteit en zichtbaarheid van de ziekte. De een overlijdt zonder dat er veel zichtbaar van hoeft te zijn, maar een ander overleeft en zal blijvend zichtbaar herinnerd worden aan de ziekte. Dat is waar ik binnen deze actie met dit verhaal de aandacht op wil vestigen.

Hetzelfde geldt voor al die mantelzorgers die met de ziekte te maken krijgen. In de verschillende filmpjes zie je al hoe het iedereen op zijn eigen manier raakt. Heel mooi! Vanuit Mantelzorgelijk willen we er voor alle mantelzorgers zijn en een steuntje in de rug bieden. We proberen zoveel mogelijk verschillende zaken te bespreken, maar beseffen ons dat mantelzorg maatwerk is. Iedere ziekte heeft een ander effect, iedere verhouding (partner, ouder, kind) heeft een ander effect en elk van jullie verdient een lampion, maar voor nu zetten we er één symbool voor jullie allen.

 

 

 

Nadja van Kessel (27) is organisatietalent, hulpverlener in de grootste zin van het woord en ex-mantelzorger. Ze heeft de wereld aan haar voeten en is van plan er veel van te ontdekken.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top