skip to Main Content

Vervelend ding #mam #adelheidroosen #alzheimerfluisteren

Vandaag blaas je. Als een poes. Je hebt een beetje je lippen samen. Ik hoor je niet zo zeer uitademen als wel dat je actief je adem naar buiten blaast. Het is iets nieuws dat je doet. Ik hoorde het al eerder maar had er niet zo op gelet. Volgens mij is het omdat je nerveus over iets bent of geërgerd. Ik probeer erachter te komen wat het is. Sowieso kom ik zelf als 1ste in aanmerking want je mompelt steeds “doe niet zo vervelend”, en dan rolt je ‘r’ zo lekker, als je me aanspreekt “verrrrrvelend ding”.

Ik wil je echt niet plagen maar mij breng je steeds aan het lachen. Je bent licht geërgerd zo geestig. Alles is fout wat je ziet. De gordijnen kleuren niet bij de vloer, het tocht altijd exact langs de stoel die jou toegewezen is aan tafel. De hagelslag is op, “dan eet ik wel nix” want da’s het enige waar je zin in had. En “jij moet niet de hele tijd zo dom lachen”. Er zit iets achter je tand wat je met je tong niet weg krijgt (terwijl je tong dat probeert, praat je gewoon door dus ik hang nu slap over de tafel van het lachen).

“Gebraaf je toch eens, zo heb ik jou niet opgetakeld”, is je reprimande. Die zijn ook immer hilarisch. Je giet je thee na 1 slok terug in de pot (althans dat is je intentie maar je giet het hele focking kopje over de tafel) want “thee smaakt zo niet, thee zet je zo niet, de thee is niet getrokken en tóch geschonken…”. En dan komen er nog mensen binnen “die hier niet horen”. “Ken ik u? ik dacht van niet, wordt er niet meer gebeld? en hoe komt u aan de sleutels? ik heb het recht dat te weten”. Het is de nieuwe zorghuisdokter die komt kennismaken, maar dan hebben ze op jou niet gerekend.

“Thee? Nee!”, en vervolgens trek je die hele pot naar je toe, -terwijl je de thee net nog smakeloos vond-. Mam, ik kan alleen maar van je genieten… kwou da’k de hele dag hier kon blijven zitten.

Adelheid Roosen

Adelheid Roosen

Adelheid Roosen maakt theater en televisie. Na een documentaire en een voorstelling over haar moeder, die de ziekte Alzheimer had, ontwikkelde zij het concept AlzheimerFluisteren. Daarover geeft ze regelmatig workshops. Op Mantelzorgelijk deelt Adelheid haar visie van 'loslaten en genieten'.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X