Verplichte kost voor al die professionals en niet-mantelzorgers

Hoe je van leven naar overleven gaat. Een indringend en integer beeld over het leven van intensief zorgende mantelzorgers. Op NPO2 wordt momenteel de documentaire Kanaal Sociaal van Human over mantelzorg uitgezonden. Het laat feilloos zien wat de dilemma’s zijn, de mentale en fysieke worstelingen en waar het mis gaat. Ik vind dit verplichte kost om naar te kijken voor al die professionals en niet-mantelzorgers.

De uitzendingen laten feilloos zien wat de toekomst van ons allemaal wordt. De zorgstaat wordt ontmanteld en de taken worden overgeheveld naar liefhebbende dierbaren. De mantelzorgers dus. Voor de mensen die (nog) niet met mantelzorg te maken hebben: dit gaat ons allemaal overkomen. Er zijn zoveel mensen die geen idee hebben wat intensieve mantelzorg eigenlijk inhoudt. Tegen die mensen zou ik willen zeggen: kijk naar deze documentaire en bereid je voor op de toekomst die gaat komen.

Voor de professionals vind ik dat deze serie een verplicht onderdeel moet zijn van hun opleiding, (bij)scholing of persoonlijk ontwikkelprogramma. En met professionals bedoel ik dan iedereen die beroepsmatig met mantelzorg te maken heeft. Of je nou in de politiek zit, een plekje hebt in een gemeenteraad, bij het WMO-loket werkt of vanuit je functie ondersteuning biedt aan mantelzorgers. Iedereen moet deze serie gezien hebben voordat ze ook maar een klein oordeel durven te vellen.

Ik heb zelf meegewerkt aan deze documentaire naar aanleiding van de ontslagbrief die ik vorig jaar schreef en ik ben te horen in de trailer en aflevering. Ik ken veel klappen van de mantelzorgzweep, maar deze uitzendingen grijpen me soms echt naar de keel. De ontmanteling van de zorgstaat wordt heftig in beeld gebracht. Hartverscheurend, indringend en indrukwekkend. Maar voor mij ook confronterend. Zo kan ik de uitzendingen niet live kijken, maar kijk ik terug als het zonnetje buiten schijnt. Maar ik kijk wel.

Misschien is het een goed idee om volgend jaar op de dag van de mantelzorg deze documentaire integraal af te spelen tijdens alle werkoverleggen, raadsvergadering of debatten. Of het gewoon in te plannen tijdens extra mantelzorgbijeenkomsten. Niet wegkijken, maar oprecht zien en luisteren. Wellicht helpt dit een beetje om het blik te verbreden en het hart te verruimen.

Avatar foto

Ervaringsdeskundige mantelzorger, veranderkundige/organisatieadviseur, moeder en echtgenote. Zorgt al jaren voor moeder en broer. Spreekt en schrijft over vraagstukken in het sociaal domein en mantelzorg. Rode draad is: opsporen, blootleggen, bespreekbaar maken en verbinden. Hiervoor kijkt en luistert ze met een open blik naar alle mensen en zaken die ze tegenkomt. Ze is gedreven om de positie van mantelzorgers te verbeteren en op te komen voor hun belangen. Margreet is tevens bestuurslid van onze stichting, projectleider en de schrijfster van ons MantelzorgManifest.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top