Veilige mondkapjes & sneltests mantelzorgers hard nodig!

In het verpleeghuis wordt van mantelzorgers tegenwoordig verwacht dat ze meehelpen daar waar het kan. Dit vooral om de zorg te verlichten en verwaarlozing van ouderen en gehandicapten tegen te gaan. Net als veel andere mantelzorgers help ik ook dagelijks braaf mee. Dan help ik mijn moeder naar het toilet, ik was haar, doe van allerlei vieze schoonmaak klusjes die de zorg moet laten liggen en help met nog veel meer dan dat. Er is onvoldoende personeel in de verpleeghuizen waardoor de hygiene en kwaliteit van zorg dramatisch tekort schiet.
Mantelzorgers in verpleeghuizen werken bijna altijd voor 100% vrijwillig. Daar gaat veel energie en tijd in zitten. In mijn geval gaat dat al meer dan 4 jaar om 15 uur of meer per week. De afdeling waar mijn moeder zit is een kleinschalige afdeling. Iedereen zit daar hutje mutje op elkaar. Als mantelzorger loop je dan net zoveel risico’s als andere zorgverleners in de verpleeghuizen. Het houden van 1,5 meter afstand lukt namelijk ook niet als je, als mantelzorger, echt verzorgende taken doet voor je naasten. 

Mijn moeder van 85 is verlamd maar gelukkig nog redelijk scherp van geest. Voor haar is het erg belangrijk dat ik haar ook dagelijks help met bepaalde verzorgende taken. Dat doe ik al vier jaar. Het is net dat beetje meer waardoor ze bijvoorbeeld niet gaat stinken omdat ze haar te lang in vieze inco’s laten zitten. Ze vraagt op tijd of ze naar het toilet mag maar daar is regelmatig geen tijd voor. Dat is nog maar een van de vele voorbeelden waarom mantelzorgers welkom zijn om mee te helpen bij het verzorgen van hun naasten.
Daar waar het gaat om veilige mondkapjes en spoedtests mogen wij als mantelzorgers er niet bij horen. Waarom eigenlijk niet? 
Hopelijk komt daar snel verandering in. Het is trouwens onlogisch dat mensen die gratis werken de dure mondkapjes zelf moeten aanschaffen. Als vrouw alleen heb ik inmiddels onvoldoende inkomsten omdat ik zoveel uren mantelzorger ben. 
Bij deze heb ik een dringend verzoek aan de politiek om meer ondersteuning te bieden aan mantelzorgers. Vooral die mantelzorgers die verzorgende taken doen, waarbij ze geen afstand kunnen houden. Ook wij hebben de veilige mondkapjes en de toegang tot spoedtests hard nodig.

Mijn brood verdien ik met het geven van yogales op de mat en op de stoel in Amsterdam en Purmerend (zie https://yogamix.nl). Dit jaar heb ik de schrijversacademie afgerond en ik schrijf graag blogs. Daarnaast assisteer ik mijn moeder die door verlamming aan haar hele linkerzijde afhankelijk is geworden. Verder zing ik graag en hou ik naast lummelen van lekker eten, goede wijn en wandelen in de natuur.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top