skip to Main Content

Van blog over mantelzorg tot kennisplatform #mantelzorgelijk

 

marbarclau

MUIDERBERG – Weinig mensen weten dat het brinkdorp Muiderberg de bakermat is van het snelst groeiende platform op social media voor mantelzorgers, Mantelzorgelijk.nl. Drie Muiderbergse vrouwen, Marjolijn Bruurs, Barbara Mounier en Claudia Otten, stonden aan de wieg van de website. Marjolijn Bruurs legde de fundamenten ervoor toen zij ruim drie jaar geleden mantelzorger werd voor haar vader. Mede door de nieuwe regelgeving is mantelzorg een stuk ingewikkelder geworden.

Door Tamar de Vries t.de.vries@hollandmediacombinatie.nl – 23-2-2016,

„Mijn vader heeft dementie en woont nog zelfstandig thuis. Ik kan je verzekeren dat het niet altijd meevalt”, vertelt Marjolijn Bruurs. „ Omdat er op Google weinig te vinden was over mantelzorg in de praktijk, bedacht ik begin 2013 dat het een goed idee zou zijn om er over te bloggen”, vertelt de Muiderbergse. „Ik wist niet eens dat mijn broers en zussen en ik mantelzorgers waren”, zegt zij om aan te geven hoe onbekend ze was met de materie. „Familieleden nemen meestal de zorg voor ouders op zich. Ze springen automatisch bij en hebben geen flauw idee dat ze ’mantelzorger’ zijn. Maar doordat velen werk hebben en een eigen gezin lopen ze al snel het gevaar overbelast te raken.”

Bruurs’ zoektocht naar hulp begon een jaar nadat haar vader de diagnose dementie kreeg. „Ineens zei de man van GGZ dat ik op zoek moest naar een case-manager. Toen ben ik van het kastje naar de muur gestuurd. Ik wilde ondersteund worden in de zorg voor mijn vader, ik wist niet waar ik de hulp kon krijgen. Toen heb ik een brandbrief naar Versa Welzijn gestuurd. Wij als kinderen konden het niet alleen af, mijn vader werd door de dementie snel boos en voelde zich door ons totaal niet meer begrepen. Het groeide ons boven het hoofd. Kortom, help!!”

Sexy

De noodkreet hielp, want binnen een dag was er een case-manager aangesteld. „Alles werd in gang gezet, bewindvoering, thuiszorg, welke zorg krijgt hij van ons, welke zorg wordt ingehuurd.” Marjolijn Bruurs blogde in die tijd al voor de Meisjes van Mooi, de schoonheidssalon aan de Dorpsstraat en ging ook bloggen over haar bestaan als mantelzorger. „Bloggen over beauty is natuurlijk makkelijker. Mantelzorg is niet zo sexy. Dus ben ik naar Barbara Mounier gestapt. Zij is tekstschrijver en ik kende haar van Hart voor Muiderberg. Barbara zei ’doen’ en vervolgens hebben we fotograaf Claudia Otten gevraagd. Zij verzorgt de serie Mantelzorg in Beeld. Zo’n blog begint gewoon klein, in je eigen netwerk. In november 2014 is de website gelanceerd, op de Dag van de Mantelzorg.”

In het begin waren de dames achter Mantelzorgelijk.nl al blij met 1200 tot 1300 lezers per week. Maar al snel zaten ze op 20.000 tot 35.000 bezoekers per maand. „Na de lancering van de website werden we door de toenmalige wethouder sociaal domein uitgenodigd op het gemeentehuis van Muiden. Het was in de tijd van de transitie in het sociaal domein, dus wij dachten ’we krijgen ondersteuning van de gemeente’. Maar dat gebeurde niet.” Bruurs, Otten en Mounier vroegen toch een startsubsidie aan. „Maar dat leverde niets op”, vat Otten de uitkomst samen. „We zijn daarna stug doorgegaan.” „Begin 2015 kregen we veel aanbiedingen om voor ons te schrijven waar we heel blij mee waren. We kregen in de gaten dat we ons werkterrein moesten afbakenen ’voor mantelzorgers, door mantelzorgers’. We wilden een soort mantelzorgkennisbank waar mensen die op internet informatie zoeken vanzelf terecht komen”, vervolgt Bruurs.

Vuile was

Ook merkten ze dat ze niet met zijn drieën alle blogs konden blijven schrijven, maar meer gastbloggers vinden viel niet mee. „Mantelzorgers willen liever hun ’vuile was’ niet buiten hangen. Er heerst dus een taboe op mantelzorg. Dat willen wij met onze verhalen op Mantelzorgelijk doorbreken.” In juli 2015 werd Mantelzorgelijk een stichting. Pieter Hasenaar uit Muiden, bekend van de ontwikkeling van de Dementia App, is lid van de raad van bestuur. „We zijn op zoek naar fondsenwervers die ons op subsidieregelingen wijzen. Ook kunnen we hulp gebruiken bij de jaarstukken en van IT’ers om de website te optimaliseren.”

Verder hoopt het drietal op donaties van bedrijven die aan maatschappelijk verantwoord ondernemen willen doen. „We willen er zoveel mogelijk tijd in steken totdat het een zelfdraaiend online-platform is geworden. Als we een kennisbank zijn, kunnen we ook snel ergens een lezing verzorgen of slagvaardig inspelen op de actualiteit”, aldus Mounier.

Dit fijne artikel van Tamar de Vries stond op 23 februari j.l. in De Gooi en Eemlander.

Mocht je n.a.v. dit artikel een donatie willen doen aan Stichting Mantelzorgelijk, klik dan hier .

Voor een eventuele samenwerking, stuur een mail naar info@mantelzorgelijk.nl

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X