Vaderschap. Het is niet altijd wat je ervan verwacht.

Toen ik laatst in de trein zat, hoorde ik twee vrouwen die achter mij zaten praten. Een van hen vroeg zich af of ze bij haar vriend moest blijven. Ze vertrouwde haar vriendin toe dat ze twijfelde, omdat ze voelde dat hij niet de ware was. Ze overweegt toch bij hem te blijven om er zeker van te zijn dat ze op een zeker moment zal trouwen en kinderen zal krijgen. Beide vrouwen hadden altijd gedacht dat ze ooit zouden trouwen, een huis zouden kopen en kinderen zouden krijgen. De gedachte dat die dingen niet afgevinkt zouden worden, dat hun leven er anders uit zou zien als ze een andere weg zouden volgen, was duidelijk angstaanjagend voor ze.

Natuurlijk heb ik me niet met hun gesprek bemoeid, maar dit is wat ik ze graag had willen zeggen.

Het leven is niet een reeks hokjes die je moet afvinken. Omstandigheden zullen je niet gelukkig of ongelukkig maken, want geluk komt van ergens binnen in jezelf.

Het leven is meestal niet iets wat je helemaal kunt plannen. Misschien heb je het heel ver geschopt en heb je jouw verwachtingen over wat je zou bereiken waargemaakt, maar de meeste mensen blijven niet voortdurend op dat pad. We nemen een omweg, een zijweg, een parallelweg of wijken volledig van het pad af.

Het leven dat ik me altijd voorstelde is zo anders dan het leven dat ik nu heb. Niemand kan voorspellen wat er in zijn of haar toekomst gebeurt. Huwelijk, ouderschap, carrière, een huis… je moet hard werken om die dingen te bereiken en te behouden, maar je hebt niet alles in de hand. Wat je ook krijgt en hoe je leven ook verloopt, het is vrijwel nooit wat je ervan verwachtte.

Het leven is zoveel rijker en complexer dan iemand die nog geen dertig is zich kan voorstellen. Toen mijn vrouw me vertelde dat ze zwanger was, stelde ik me de eerste stapjes voor, de eerste schooldag, het afstuderen, een trouwdag, kleinkinderen. Wij zullen geen van die dingen meemaken, maar we hebben zoveel meer.

Ouder zijn van een ernstig gehandicapt kind is niet het ouderschap dat we ons voorstellen als we ervan dromen ooit kinderen te krijgen. Ik hou meer van mijn zoon dan ik in woorden kan uitdrukken, ik had nooit gedacht dat ik in staat was om iemand zo lief te hebben maar ik ga ook niet liegen, het is de moeilijkste ervaring die ik ooit heb gehad. Het wordt ook nooit makkelijker. Zelfs niet met de vrouw die helemaal ‘de ware’ voor mij is. De vrouw waarmee ik samen deze reis door het leven maak. Ons leven. Niet het leven dat we in onze dromen zagen.

Doe wat voor jou goed voelt, niet wat je denkt dat je moet doen of wat anderen denken dat je moet doen.

Als je trouwt met iemand met wie je echt wilt trouwen, heb je de liefde om je door de moeilijke tijden te helpen. Elk huwelijk kent moeilijke tijden. Het is geen teken van mislukking en het betekent niet dat je verkeerde keuzes hebt gemaakt. Er is geen neon licht dat je naar ‘de ware’ wijst. Sommige mensen hebben het gevoel dat ze het meteen weten als ze iemand zien, en bij anderen ontwikkelt dat gevoel van ‘de ware’ zich langzaam. Soms realiseren we het ons pas als die persoon er niet meer is.

Als je een ouder van een kind word, verlies je eigenlijk de controle over je leven. Dit is niet voor iedereen weggelegd. Het is al helemaal niet iets dat je doet omdat je het gevoel hebt dat je moet trouwen, dat je kinderen moet hebben om aan het beeld te voldoen.

Ik heb deze keuzes bewust voor mezelf gemaakt, niet voor mijn ouders of de maatschappij of omdat ze ‘gewoon’ gebeurden. Ik weet niet hoe het zou voelen als ik dat niet had gedaan.

Ik wilde geen gehandicapte zoon hebben. Ik droomde van alle traditionele dingen die we ons voorstellen als je vader wordt van een zoon, al die filmmomenten. Dat is niet wat het universum voor mij in petto had, maar ik hou van mijn leven en mijn familie en het voelt allemaal goed, zelfs als het moeilijk is.

De schrijver wil anoniem blijven.

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top