Vaccineren; wel of niet?

Het kabinet heeft de vaccinatiestrategie bepaald en keuzes gemaakt. Zodra het vaccin beschikbaar is zal er zo snel mogelijk gestart worden. De Gezondheidsraad adviseerde eerder om alle 60-plussers en risicogroepen als eerste in te enten. Naar verwachting zijn daar niet genoeg vaccins voor, dus zijn er prioriteiten gesteld door het kabinet. Er zal gestart worden met de verpleeghuisbewoners en mensen met een verstandelijke beperking die in een instelling wonen. Ook de zorgmedewerkers binnen deze instelling krijgen een vaccinatie. Er wordt nog verder nagedacht over het inenten van de mantelzorgers in deze eerste groep.

Inenten van mantelzorgers

De ouderen en kwetsbaren in onze samenleving krijgen voorrang omdat ze bij besmetting het grootste risico lopen op zware klachten. Maar hoe zit dat met de mantelzorgers? Zij zorgen vaak van heel dichtbij voor deze groep mensen. Het is goed dat de mantelzorgers in de eerste groep direct betrokken worden bij de strategie. Verder wordt er in de overheidsstukken ook genoemd: als het geven van het vaccin bij een zorgvrager niet mogelijk is, dan zullen de directe zorgverleners en mantelzorgers ingeënt moeten worden. Maar hoe bereid zijn mantelzorgers om zich in te laten enten? Wel doen of niet doen? Doe je het voor jezelf of voor je dierbare? Of juist niet?

Vaccinatie-bereidheid

In de laatste persconferentie werd ook aangegeven dat de vaccinatie-bereidheid is afgenomen. Op social media lezen we veel informatie van voor- en tegenstanders. Ook is er een grote groep twijfelaars. Mensen die wel ingeënt willen worden, maar die het allemaal te snel vinden gaan. Er worden vraagtekens gesteld bij de betrouwbaarheid van het vaccin door het tempo van de ontwikkeling daarvan. De onduidelijkheid over de testresultaten en het ontbreken van inzicht in de bijwerkingen maken dit niet makkelijker. Voorstanders leggen uit dat het noodzakelijk is om zo snel mogelijk te starten met de inentingscampagne zodra het vaccin beschikbaar is.

Campagne

Om deze de bereidheid tot inenten te verhogen zal er vanuit de overheid een campagne gestart worden. Groepsimmuniteit zal nodig zijn om het virus in te dammen en terug te kunnen keren naar ons eigen normaal. Minister De Jonge zegt hierover: “Het vaccin is onze belangrijkste troef om deze crisis te boven te komen, om de pandemie achter ons te laten. En om terug te gaan naar de situatie waarin je gewoon met vrienden je verjaardag kan vieren, je oma kunt knuffelen, niet meer elke dag thuis werkt en weer lekker naar een concert of het voetbalstadion kunt. Toch is het niet het vaccin dat het verschil gaat maken, maar vaccinatie. Het is de prik in de bovenarm die ziekte voorkomt en levens redt en ervoor zorgt dat we ons oude leven weer stukje bij beetje kunnen oppakken. Heel belangrijk dus om je te laten inenten. Niet voor jezelf alleen, maar voor elkaar. We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om elkaar te beschermen.”

Wat vind jij?

Wij weten niet wat wijsheid is op dit moment. We hopen dat de komende weken meer duidelijkheid gaan geven over het vaccin, de werking en de bijwerkingen. Wel zijn we erg benieuwd naar jouw afwegingen om je straks wel of niet te laten vaccineren. Laat het ons weten via een reactie onder dit bericht of stuur een mail naar: info@mantelzorgelijk.nl

 

 

 

Ervaringsdeskundige mantelzorger, veranderkundige/organisatieadviseur, moeder en echtgenote. Zorgt al jaren voor moeder en broer. Spreekt en schrijft over vraagstukken in het sociaal domein en mantelzorg. Rode draad is: opsporen, blootleggen, bespreekbaar maken en verbinden. Hiervoor kijkt en luistert ze met een open blik naar alle mensen en zaken die ze tegenkomt. Ze is gedreven om de positie van mantelzorgers te verbeteren en op te komen voor hun belangen. Margreet is tevens bestuurslid van onze stichting, projectleider en de schrijfster van ons MantelzorgManifest.

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top