skip to Main Content

Vaccinatie dilemma

Er viel vorige week zomaar een nieuwe uitdaging op de deurmat bij mijn moeder. De brief met de uitnodiging voor de vaccinatie kwam binnen. Twee prikken moeten gezet worden. De inhoud was duidelijk en simpel. Bel voor een afspraak en het kan snel geregeld worden. Helaas blijkt deze opdracht toch iets omslachtiger te zijn dan in eerste instantie bleek.

Onderzoek via internet liet al snel zien dat er geen vaccinatie-locatie dicht in de buurt is. We wonen op het platteland en de dichtstbijzijnde locatie is toch al gauw een half uur rijden enkele reis. Op zich is dat te overzien. Maar hoe gaan we daar komen? Mijn moeder is zeer slecht ter been en zo’n excursie kost haar (en mij) al snel de energie van de hele dag.

Bij mij schiet direct de vraag in mijn hoofd: hoe krijg ik haar in en uit de auto? De rolstoel kan wel mee, maar dit is bijna niet te doen. Gelukkig heeft ze een indicatie voor zittend vervoer. Maar deze indicatie blijkt alleen inzetbaar te zijn voor ziekenvervoer. Verdere navraag leert me dat we wel een taxi mogen inzetten vanuit de sociale kilometers van de gemeente. En omdat ze met een rolstoel komt, mag er een begeleider mee bij het zetten van de prik. Nu maar hopen dat de taxi wil blijven wachten en dat de afstand binnen de regiogrens valt.

Maar dan zie ik in de media lange rijen van buiten wachtende mensen. Het weer is nu gelukkig wat beter, maar toch vind ik het geen prettige gedachte om straks lang buiten te moeten staan met mijn moeder die toch nog steeds kwetsbaar is. Corona heeft bij haar duidelijke sporen nagelaten. Ik ben huiverig om haar hieraan bloot te stellen.

Ik besluit de huisarts te bellen en leg mijn dilemma voor. De reis, het wachten en de eventuele bijwerkingen worden besproken. De huisarts geeft aan dat hij haar op de wachtlijst kan plaatsen voor een lokale vaccinatie door de huisarts zelf. Wachtlijst? Wat blijkt nu, de huisarts heeft geen idee wanneer er vaccins geleverd worden. Het kan nog weken duren. Of zelfs langer als er minder vaccins beschikbaar zullen zijn.

Dus ben ik er nu nog steeds niet uit wat we moeten doen. Twee keer de route volgen waarvan we weten dat het een aanslag zal zijn op haar welzijn of wachten op een lokale vaccinatie met alle risico’s van dien. Wat begint met een simpele uitnodiging eindigt in een prangend vraagstuk. Maar we zullen niet de enige zijn. Ongetwijfeld zal dit voor veel mensen gelden. Wat is jullie wijsheid en ervaring in dit dilemma?

Avatar

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Ik heb hetzelfde probleem. Mijn man heeft Alzheimer en begrijpt helemaal niets van corona. Hij heeft nu ook een uitnodiging, ik nog niet. Dat zou betekenen dat ik 4 keer moet rijden, 2 x met mijn man mee, 2 x voor mezelf en als ik voor mezelf ga moet ik 2 x een oppas regelen omdat mijn man niet alleen kan blijven. Wat te doen? Vragen of ik gelijk met mijn man kan of mijn man laten wachten tot ik ook een oproep krijg? Maar hoe lang moet hij dan wachten? Wat een gedoe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X