skip to Main Content
Update Week 3 Van Onze Petitie

Update week 3 van onze petitie

De afgelopen week is voorbij gevlogen en dat komt mede omdat er zo ontzettend veel gebeurd is. Inmiddels staat de teller van de petitie op ruim 1600 handtekeningen en dat is fijn maar  natuurlijk nog steeds niet genoeg. Maar we blijven positief omdat we toch steeds meer mensen weten te bereiken die ook vinden dat er goed mantelzorgbeleid moet komen. We hebben nog tot 31 augustus dus ik ben er van overtuigd dat we begin september een hele fikse lijst met handtekeningen kunnen aanbieden.

Aletta, Fatos, Eric, Margreet en ik zijn allemaal volhardend. Dat leer je natuurlijk wel als je mantelzorger bent. Opgeven is geen optie. Daar zou namelijk niet alleen degene waar je voor zorgt de dupe van zijn, maar jij als mantelzorger uiteindelijk ook. En met diezelfde volharding trekken wij nu gezamenlijk op om de petitie tot een succes te maken. Dat doen we allemaal op onze eigen manier.

Margreet schreef er deze week bijvoorbeeld het volgende over op haar Facebook community Margreet:

Mantelzorgers zijn net zo verschillend als onze samenleving. Dé mantelzorger bestaat niet!

We zorgen voor ouders, partner, broers en zussen, kinderen of andere dierbaren. We wonen erbij of apart, zijn arm of rijk. Zijn overbelast of niet. Komen uit andere culturen of uit de Hollandse klei. Het maakt niet uit. Wat we delen is de zorg voor een dierbare waarbij de draagkracht en draaglast uit balans kunnen raken. Vanuit deze diversiteit hebben een aantal mantelzorgers inmiddels de krachten gebundeld en zijn we een petitie gestart en volgt er een manifest. We hebben jullie hulp hard nodig om te laten horen dat het anders kan en moet! Teken en deel de petitie:

https://petities.nl/…/overheid-praat-met-mantelzorgers-en-n…

Maar Margreet is ook heel druk bezig geweest om via Twitter de aandacht van instanties en BN-ers te trekken. En met succes. De eerste die reageerde was Adelheid Roosen.

 

Na de fijne deelactie van Alzheimer Nederland en Dementie.nl volgde ook Mantelzorgnl. Zij noemden de petitie een ‘sympathiek initiatief’. Jammer toch, dat ze er het woordje ‘belangrijk’ of ‘noodzakelijk’ niet aan toegevoegd hebben. Als belangenvereniging van mantelzorgers mag je toch eigenlijk wel verwachten dat men op de hoogte is van alle ellendige verhalen over ondersteuning, de wirwar van regeltjes bij gemeenten en de vele overbelaste mantelzorgers. Maar goed, je mag een gegeven paard natuurlijk nooit in de bek kijken dus dat doen we dan ook niet. We zijn namelijk hartstikke blij met elke deelactie.

 

Maar er was natuurlijk meer. Op Hemelvaartsdag zat ik al vroeg achter mijn laptop te bloggen toen ik ineens een berichtje van de redactie van het programma Pauw zag binnenkomen. Lang verhaal kort: Na een gesprek met een redactrice van het programma werd ik uitgenodigd om die avond bij Jeroen Pauw aan tafel te komen meepraten. Ook werd gevraagd of ik nog meer mantelzorgers kende, die iets konden vertellen over de zorg van een broer of zus. Ik noemde Margreet en ook zij werd ’s middags, na een gesprek  met de redactie, uitgenodigd als tafelgast.

Margreet en ik zagen het al helemaal voor ons: onze ervaringen als mantelzorgers delen en daarnaast een prachtige kans om de petitie en het op handen zijnde manifest op tv onder de aandacht te brengen bij duizenden kijkers. Maar bij de briefing die we voorafgaand aan de uitzending kregen, werd ons verteld dat ze dat liever niet wilde hebben. Zo ontzettend jammer. Ik probeerde tijdens het gesprek een of twee keer of ik stiekem toch… Helaas werd ik  telkens onderbroken maar gelukkig wist Margreet net voor het einde van het item de petitie toch nog te benoemen.

Wat wij niet wisten is dat met name op Twitter mantelzorgend Nederland helemaal los ging over de uitzending. Blijkbaar hadden we toch wat los gemaakt ..

Ook werd er weer volop ge-tweet door
verschillende belangenverenigingen als Alzheimer Nederland en Mantelzorgnl.

Maar ook onze vaste gastbloggers Ingrid Keestra  en Paula Bierma deden vrolijk mee op Twitter. Super fijn, dames. Waar zouden we staan als er niet zulke mensen bestaan zoals jullie. Alles voor en van ons delen omdat jullie de noodzaak van de petitie ook zo goed inzien.

Super veel dank daarvoor!!

Maar dat was nog niet alles… De uitzending was nog niet afgelopen en zowel Margreet als ik kregen via LinkedIn van diverse Tweede Kamerleden uitnodigingen om met hen te komen praten. Het liefst op korte termijn omdat net voor of na de zomer een plenair debat over mantelzorg op de agenda staat. Vinden jullie het niet geweldig? Wij wel en natuurlijk gaan Margreet en ik samen met Aletta, Fatos en Eric proberen om politici in Den Haag te overtuigen van de noodzaak om mantelzorgbeleid op korte termijn aan te passen. Voor de mantelzorgers van nu, maar ook voor de mantelzorgers van de toekomst. Heel belangrijk want je weet: uiteindelijk zullen we allemaal mantelzorger zijn!

Heb je de petitie nog niet getekend? Doe het alsjeblieft alsnog. Met elkaar kunnen wij het verschil voor alle mantelzorgers gaan maken!!

https://petities.nl/petitions/overheid-praat-met-mantelzorgers-en-niet-over-mantelzorgers?locale=nl

Volgende week meer petitie nieuws en voor nu nog een fijne voorzetting en een goede week gewenst.

Hartelijke groet ook namens Aletta, Eric, Fatos en Margreet,

Marjolijn 🙋

p.s. We hebben veel mailtjes ontvangen op onze oproep van vorige week. Hartstikke fijn maar we zijn nog steeds op zoek naar een jonge mantelzorger, die met ons kan meedenken over het manifest.  Ben of ken jij die? Mail me dan op marjolijn@mantelzorgelijk.nl. 

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Teken de petitieOverheid, praat MET mantelzorgers en NIET OVER mantelzorgers
Tekenen
Back To Top
X