skip to Main Content

Uitstellen, afstellen, bijstellen en doorgaan!

Het is september, ineens gaan we lekker de nazomer in, ik vind het een fijne maand. Mooi richting de herfst, kortende dagen en een kakelnieuw seizoen om weer aan de slag te gaan met alles. In maart leek september een eeuwigheid weg, in juni dacht ik als het september is dan zullen de activiteiten weer zo’n beetje opgestart zijn, nou mooi niet!

Het wordt nu wel echt zoeken naar wat wel kan, maar ook daar groeien we langzaam in, vanuit onze rol als mantelzorgondersteuners. Mantelzorgers zijn het eigenlijk al veel meer gewoon; je voegen naar wat wel kan en steeds weer een beetje bijstellen als er aan energie, conditie, geheugen of anderszins aan gezondheid weer ingeleverd moet worden. Zo ook vergaat het bijvoorbeeld ook veel ouderen, waarbij de een strijdend een stapje terug doet en de ander meer gelaten accepteert dat vroeger alles toch wat soepeler ging.. Het helpt vaak om daar even flink in mee te mopperen, vervolgens de schouders er samen onder te zetten (op anderhalve meter) en dan naar mogelijkheden te kijken waar we samen een stukje welzijn kunnen bevorderen.

We hebben een aantal activiteiten voor mantelzorgers af moeten lassen, want te kwetsbaar, te weinig ruimte, te veel mensen verwacht en dus te veel risico. Zo ook de Dag van de Mantelzorg op 10 november. In de vorm zoals we de laatste jaren hebben gedaan met teveel mensen bij elkaar, gaat dat niet kunnen. Jammer, maar ook weer een kans voor diversiteit en afwisseling en daar gaan we voor. En zo worden we inventiever, tegen wil en dank, weten we de grotere ruimtes te vinden en wordt er meer dan ooit gewandeld, want dat is coronaproof en verkwikkend! Kijken naar wat wel kan en wat er mogelijk is.

En hoewel veel mensen het videobellen (vooral het vergaderen) een beetje beu zijn, blijft het wel geweldig dat de digitale techniek zo ondersteunend is. Meer dan ooit zijn er contacten via whatsapp en andere media en dat brengt veel goeds, want ook de wat verder weg wonende mantelzorgers spreek ik hierdoor vaker. Hoe waardevol is het om te horen dat je moeder op hoge leeftijd nog zo fijn nieuwe dingen onderneemt, met een beetje ondersteuning en aansporing vanuit de mensen om haar heen. Ook in coronatijd, omdat er ook gewoon nog veel wel kan. Mooi om zo ook de mooie momenten te delen en niet alleen de zorgen. Dat is welzijn en daar hebben we graag aandacht voor. Juist in deze tijd waarin verschraling van sociale contacten op de loer ligt. De kleine dingen maken het verschil en zo gaan we samen voort, in dit rare jaar 2020 van onzekerheid en zorg. En wetend dat in onze contreien het virus nog niet zo hard toegeslagen heeft dan in andere delen van het land en de wereld, is het ondanks de baalmomentjes zo nog goed te doen.

Hou vol en blijf veilig!

 

Paula Bierma

Paula Bierma

Is buurtwerker bij Sociaal Werk De Kop vanuit die functie coördinator van Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland, een netwerk met ruim 80 organisaties. Dé plek van waaruit in Steenwijkerland mantelzorgers op alle mogelijke manieren worden ondersteund. Motto: Waar zorg is, is mantelzorg! Daarnaast mantelzorger in eigen gezin.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X