Een uitnodiging voor een griepprik #hartstukjes

Vriend keek verbaasd op toen hij vorig jaar zijn eerste uitnodiging kreeg voor de griepprik. Die is toch alleen voor mensen van 60 jaar en ouder? Niet dus.

De griepprik is er ook voor kinderen en volwassenen met een medische indicatie. Wij wisten dit niet. En hoe hadden we het ook kunnen weten? Daar sta je helemaal niet bij stil als je gezond bent.

De uitnodiging valt ieder jaar in oktober of november op de mat. De prik verkleint de kans dat Vriend griep krijgt, aldus het RIVM. Want die kan dus blijkbaar ernstige gevolgen hebben voor ‘mensen met hartziekten, zoals mensen die een hartaanval gehad hebben, die hartklachten hebben zoals hartritmestoornissen of een hartoperatie hebben ondergaan’.

Geen garantie
Volgens het RIVM garandeert de prik niet dat je geen griep meer krijgt. Wel is de kans kleiner en kan het gezondheidsschade voorkomen of beperken. Zo kan de griep milder verlopen en neemt de kans op complicaties (zoals een longontsteking) af.

Advies
De gratis prik is niet verplicht. Maar Vriend volgt het advies trouw op, ook al is hij bijna nooit ziek. Eigenlijk hebben we niet echt nagedacht over mogelijke consequenties.

Maar op internet zie ik dat niet iedereen van het aanbod gebruikmaakt. Sommige mensen gaan juist kwakkelen na de griepprik en voelen zich dan ook beter zonder injectie. Anderen vinden het niet nodig omdat ze zelden ziek zijn.

Last
Vriend ging vorig jaar voor de eerste keer bij de huisarts langs om de prik te halen. Achteraf had hij helemaal geen last van bijwerkingen. Ach, nouja, de prik in de bovenarm zorgde voor een wat akelig gevoel, maar hij is zich niet zieker gaan voelen na de injectie.

Discussie
Wellicht is het dom van ons dat we klakkeloos doen wat er wordt geadviseerd. Zeker nu de discussie gaande is over het wel of niet vaccineren van kinderen. Maar als Vriend kritisch naar al zijn medicijnen moet gaan kijken, dan hebben we flink wat te doen.

Vooralsnog heeft hij voor het tweede jaar op rij de prik bij de huisarts gehaald en nergens last van. Nu kijken of hij griep krijgt deze winter…

 

Hartstukjes wordt geschreven door Cilla, getrouwd met een hartpatiënt, tekstschrijver,(eind)redacteur, blogger en eigenaar van HoofdletterC. Ze is gek op dieren, eet ze dan ook nieten verwent haar twee katten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top