Uitdagingen van mantelzorg : Als de rollen worden omgedraaid

Als je mantelzorger wordt voor een ouder op leeftijd zul je voor verschillende uitdagingen komen te staan. Een schrale troost, je staat er niet alleen voor. Veel van de moeilijkheden waarmee je wordt geconfronteerd worden namelijk gedeeld door andere mantelzorgers. Je lotgenoten, zoals wij bij Mantelzorgelijk.  Om je op weg te helpen heb ik de meest voorkomende uitdagingen voor mantelzorgers op een rij gezet, met daarbij een manier hoe je hier eventueel mee om zou kunnen gaan.

Vandaag deel 1: Als de rollen worden omgedraaid.

De meeste mensen zijn er zó aan gewend dat onze ouders een ‘leidende’ rol in hun leven innemen en dat we door hen verzorgd en gepamperd worden. Zelfs als we volwassen zijn doen we nog best vaak een beroep op hen. Bijvoorbeeld voor emotionele steun, het oppassen op onze kinderen, het verstrekken van wijsheid, advies en meer. Jij wordt volwassen maar zij blijven nog heel lang je ‘mama en papa.’

Als de rollen door ziekte en mantelzorg zijn omgedraaid en ouders niet langer voor zichzelf kunnen zorgen, laat staan ​​voor ons, kost het best wat tijd om eraan te wennen en je aan te passen. De rollen worden omgedraaid en het kan in sommige gevallen zelfs voelen alsof jij nu de ouder bent en zij jouw kind. Je troost ze als ze bang zijn, maakt maaltijden voor ze om te eten, helpt ze met aan en uit te kleden, helpt met douchen en zorgt er zelfs voor dat ze hun kunstgebit hebben schoongemaakt, voordat ze naar bed gaan. En als er iets is waarvan ik altijd dacht: Dat doe ik nooit, dan was het wel broeken verschonen en billen afvegen. Toch gebeurde dat in de laatste twee jaar..

Je verlangt naar de ouders van weleer maar weet dat jullie allebei veranderd zijn.

Relaties zijn dynamisch en altijd in ontwikkeling. Het maakt niet uit hoe je relatie met hen is veranderd, jij zult altijd het kind zijn en zij de ouder. En toch voelt dat niet altijd zo. Met name door dementie veranderen de rollen sneller dan je zou willen. Maar zelfs toen mijn vader al hoog en breed in het verpleeghuis op de pg-afdeling zat, had ik op de heenweg naar hem toe altijd de hoop dat ik mijn oude vertrouwde vader zou aantreffen. Tijdens mijn bezoek was ik dan vaker zijn moeder, mijn moeder of zijn zus. Maar – heel bijzonder – bij aankomst en afscheid nam hij toch altijd weer zijn vaderrol aan. Op zulke momenten was hij weer even papa en ik zijn kind.

Mantelzorger worden we allemaal

Als kind weten we tegenwoordig allemaal: Er komt een moment dat je de zorg voor je ouders op je gaat nemen. Inmiddels is er al veel kennis en ervaring gedeeld, met name op Mantelzorgelijk. Maar er is nog iets wat ik toekomstige mantelzorgers mee zou willen geven: Het is best handig om vooraf al te bedenken hoe je wilt dat jouw relatie met je ouder er tegen die tijd uit komt te zien. Je kunt bijvoorbeeld al bedenken wat jouw rol kan zijn en dat ook bespreken en overleggen met je ouders. Ook je ouders hebben daar natuurlijk ideeën over.  Kies een zorgsituatie waarin jullie beiden het beste gedijen. Best moeilijk maar ik heb drie belangrijke ervaringstips voor je:

  • Houd gesprekken eerlijk en respectvol met elkaar.
  • Je prioriteiten beschermen en aan je behoeften voldoen door ook af en toe ‘nee’ te zeggen.
  • Geheimen vermijden en schuldgevoelens creëren.

Waak voor Over-bescherming.

Nog een tip. Waak voor over-bescherming. Met name als je ouder net een diagnose heeft gekregen. Veel mantelzorgers zullen dat herkennen. Dat over beschermende gevoel kreeg ik toen ik hoorde dat mijn vader Alzheimer had. Ik nam hem meteen alles uit de handen, ook zaken die hij nog makkelijk zelf kon doen. Dat heb ik geweten 🙂 Niet alleen had ik mezelf ermee (ik was na een week kapot) maar mijn vader raakte zwaar geïrriteerd. En terecht!

Mensen hebben vaak een sterk verlangen om al te helpen bij het eerste teken van worsteling. Je kunt als mantelzorger op dat moment beter een stapje terug doen. Dat scheelt veel tijd en stress, het geeft onze “papa’s en mama’s ” kracht en eigen regie en het stelt jou daarnaast ook beter  in staat om in het begin meer een helpende dochter of zoon dan een non-stop mantelzorger te zijn.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Volgende week deel 2 – de onafhankelijkheid en autonomie van een ouder respecteren.

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top