Top 3 meest gebruikte zoektermen: Hoe kan ik me als mantelzorger registreren?

2021 was voor veel mantelzorgers een bijzonder heftig en zwaar jaar. Onze hulplijnen bleven onafgebroken rinkelen en ons belteam werd bedolven onder hulpvragen. Maar ook online werd onze site (weer) meer bezocht dan in alle jaren daarvoor. De statistieken zijn regelmatig door het dak gegaan. Maar waar zochten mantelzorgers het afgelopen jaar precies naar op Mantelzorgelijk?  De zoekopdrachten hadden veel te maken met geld en vergoedingen. Ik maakte een top 3 van de meest gebruikte zoektermen. Vandaag de tweede meest gebruikte zoekopdracht van 2021: Hoe kan ik me als mantelzorger registreren?

Ik ga mantelzorgen maar waar moet ik me registreren? Dit is een vraag die mij heel vaak gesteld wordt. Het antwoord is als volgt:

In principe kun je je nergens registreren omdat je voor een dierbare zorgt. Er bestaat dus niet een soort databank waar alle mantelzorgers geregistreerd staan. Als je meer dan 8 uur per week zorgt voor een naaste met een (chronische) ziekte of een beperking, dan ben je mantelzorger. Dat is geen erkend beroep, maar een taak die je in je leven vaak uit liefde vervult.

Wel is het zo dat Gemeenten vanaf 2015 verantwoordelijk zijn voor het waarderen en ondersteunen van mantelzorgers. Om dat te kunnen doen moeten gemeenten de mantelzorgers natuurlijk wel in beeld krijgen. Je kunt via de WMO afdeling van de gemeente van degene waar je voor zorgt navragen wat er voor jou als mantelzorger geregeld is.

Verder kun je je eventueel inschrijven bij één van de regionale steunpunten die mantelzorgondersteuning bieden. Overal in het land zijn er lokale en regionale Steunpunten Mantelzorg. Hier kun je terecht voor informatie, advies en praktische steun. Het Steunpunt Mantelzorg kan je bijvoorbeeld in contact brengen met zorg- en hulpinstanties in je omgeving. Bovendien kun je er terecht voor een persoonlijk gesprek of een groepsgesprek met lotgenoten. Het kan heel fijn zijn om ervaringen uit te wisselen met lotgenoten die in een vergelijkbare situatie zitten en waaraan je niets hoeft uit te leggen.

En verder kun je je natuurlijk registreren voor onze website, zodat je geen enkel persoonlijk blog, de vele tips of andere nuttige informatie mist 😉

 

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top