skip to Main Content
Het Toilet Op De Dagopvang #mantelzorghulpvraag

Het toilet op de dagopvang #mantelzorghulpvraag

Beste mede-mantelzorgers,

Graag hoor ik jullie mening en ervaringen met betrekking tot mijn moeders situatie en dan met name de houding van het verplegend personeel in de dagopvang van mijn moeder. Als mijn moeder daar op het toilet zit komt er vaak een van de zorgmedewerkers de toiletruimte binnen om voor iemand anders sanitaire broekjes of inlegkruisjes te pakken. Dat materiaal ligt daar in een kast, direct achter de rug van mijn moeder.

Ze doen dat bijna elke dag zo, ze lopen gewoon naar binnen terwijl ze daar zit en zeggen “Pardon mevrouw, ik heb alleen even…. nodig”, pakken het materiaal en dan verdwijnen ze weer. Mijn moeder wil graag rustig en ongestoord naar het toilet kunnen. Ze heeft een zwakke blaas en moet daarom na iedere maaltijd naar het toilet. Ze is zeer slechtziend, dus ze moet naar het toilet gebracht en opgehaald worden, maar ze doet verder alles zelf. En ze is niet incontinent, alleen als ze hoest verliest ze soms een paar druppels. Maar daar draagt ze een inlegkruisje voor dat ze zelf thuis wisselt.

Het is een kleine dagopvang met vijftien gasten. En er is nog een ander toilet, maar dat is niet geschikt voor mensen met loophulp of een rolstoel, daarom is het voor haar ook veiliger om naar het grote toilet te gaan.

Wat vinden jullie ervan? Mag je niet verwachten dat het personeel even een paar minuten niet het toilet binnengaat? Vijf minuten is genoeg als ze na de maaltijd moet, of tien minuten als ze ook stoelgang heeft – dat duurt dan inderdaad wat langer. Ik vermoed trouwens dat het voor haar ook wat langer duurt dan thuis, juist omdat ze zo gestresst raakt door dat binnenlopen van de zorgmedewerkers. Ik zou dat zelf ook niet kunnen, op het toilet zitten terwijl er elk moment iemand binnen kan lopen. Vreselijk.

Rianne van Gelder

Avatar

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X