skip to Main Content

Tienduizenden mensen met Alzheimer ondervoed? Tips gevraagd!

schijf0_295 Ik weet niet of jullie er ook tegenaan lopen, maar eten blijft een ding, als het op de zorg voor mijn vader aankomt. We doen ons best om hem dagelijks – op vaste tijdstippen – een gezonde maaltijd aan te bieden maar het lijkt wel of hij steeds minder trek krijgt. Sowieso is zijn hele eetpatroon anders dan vroeger. Hij was altijd dol op alles wat zoet was maar wil er tegenwoordig helemaal niks meer van weten. Tegenwoordig trek ik allerlei trucs uit de kast om hem toch iets te laten nuttigen maar echt.. het valt niet mee!

Ik realiseer me terdege dat het juist erg belangrijk is dat hij goed blijft eten en drinken. Zijn weerstand moet natuurlijk goed op peil blijven want anders kunnen wij hem thuis niet blijven verzorgen. Ik bespreek het vaak met mijn zussen en de casemanager dementie. Ook uiten we onze zorgen naar mijn vader, die dat na een keer goed eten uiteraard weer vergeet.. Intussen wordt hij al maar magerder.

Ik vraag me echt af, hoe andere mantelzorgers dat – in een thuissituatie doen. Ik las van de week namelijk een artikel in Trouw dat in Nederland maar liefst dertigduizend Nederlandse Alzheimer-patiënten, op een totaal van 260.000 gediagnosticeerde patiënten die kampen met ondervoeding. Wij zijn dus beslist niet de enigen..

Volgens Alzheimer Nederland is de ondervoeding een bedreiging voor de gezondheid van dementerende mensen. De ondervoeding kan zorgen voor een sneller ziekteverloop en meer gezondheidsklachten. Alzheimer-patiënten die ondervoed zijn, komen daardoor eerder in verzorgings- of ziekenhuizen terecht.

Van de tienduizenden ondervoede patiënten woont het merendeel thuis, zegt de organisatie, die deel uitmaakt van de internationale koepel. Maar ook in verzorgingstehuizen kampen zo’n tienduizend dementerenden met ondervoedingsverschijnselen.

Een woordvoerder van Alzheimer Nederland legt uit dat het vergeten te eten niet de enige reden is voor de ondervoeding. “De eetbehoefte verdwijnt ook. Ze voelen geen honger. Dat heeft te maken met de aansturing vanuit de hersenen.”

Alle tips en trucs van collega mantelzorgers zijn welkom. Ik kijk er met smart naar uit!!

 

Marjolijn Bruurs

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X