skip to Main Content
Terug In De Tijd Met Muziek #alzheimer

Terug In De Tijd Met Muziek #alzheimer

Eerder heb ik wel verteld dat mama fan was van Queen. Het is bekend bij dementie dat muziek lang blijft hangen en dus ben ik er ook in mee gegaan. Ze vertelde eens dat ze met Queen-frontman Freddie Mercury op stap was geweest. Nu was het van hem bekend dat hij vrij flamboyant leefde en nieuwsgierig had ik gevraagd hoe dat was. Als een tienermeisje kreeg ze een kleur en zei verlegen dat ze dat niet ging vertellen, want dat was geheim. Ik vond het heel aandoenlijk en heb lachend gezegd dat ik het jammer vond, maar ik heb het verder zo gelaten. Zo ontstond toen het idee om mama, met behulp van Photoshop, op de foto te zetten met Freddie. Ik had de foto ingelijst en die heb ik haar gegeven. Ze was er zo blij mee, dat was nog aandoenlijker!

Tegenwoordig weet mama echter niet meer wie die man op de foto is. Ik heb trouwens een foto van haar gebruikt waar ze 59 jaar was. Inmiddels moet ik haar trouwens ook vertellen dat zij die vrouw is op de foto. In haar beleving is ze jonger namelijk. Muziek van Queen of Freddie herkent ze ook een stuk minder. Ze kijkt wellicht even op, maar meer dan dat is het niet. Ze kijkt overigens lang niet altijd op als ik het aanzet. Dat deed me wel pijn om dat te zien en te beseffen.

Nu werkt een kennis van me als activiteitenbegeleidster met dementerenden. Ik vertelde haar bovenstaande en ze zei dat ik eens verder terug moest gaan met de muziek. Eenmaal thuis deed ik mijn Spotify open en maakte vlug een nieuwe map, die ik de naam “Nostalgie” gaf. Waar moest ik echter beginnen. Wat me als eerste te binnen schoot was Dorus, bekend van de hit “Twee Motten”. Ook herinnerde ik me een liedje dat mama wel eens voor me zong als ik als tiener mijn dag niet had. Dat liedje was van Eddy Christiani, “Ik Zie De Zon”. Oja, en mama zong vroeger graag het nummer “Non Je Ne Regrette Rien” van Edith Piaf. Zo kwam ik op de herinnering dat ze vroeger plaatjes verzamelde van Paul McCartney en dus voegde ik een paar nummers toe van The Beatles. Mijn kennis kwam Willy Alberti, De Selviera’s en Wim Sonneveld. Na wat te hebben toegevoegd bekeken we de lijst eens. Onderaan die lijst stond: “Aanbevolen Nummers, gebaseerd op nummers uit deze afspeellijst” Hieronder stonden nog eens tien nummers. Voor ieder nummer stond de balk “Toevoegen”. Ik zat eerst nummers te beluisteren en er waren genoeg nummers die ik mee kon zingen, die voegde ik toe.

Uiteindelijk bleef het niet bij de map “Nostalgie”. Ik heb ook de mappen: Nederlandstalig, Kinderliedjes, TV Tunes Kinderen, Amsterdamse Liedjes en Classics ’60’s gemaakt. Van de laatste zal ik ook nog mappen Classics ’70’s en ’80’s maken. En er komt nog een map klassiek. Hoe we verder te werk zijn gegaan is heel simpel. Ik heb bij mama haar geboortejaar zes jaar opgeteld en kwam zo uit op 1950. Vanaf daar ben ik gaan klimmen, dus vandaar dat er nummers in staan uit de jaren 80. Ik heb namelijk ook Nederlandstalige hits ertussen die ik als kind graag meezong. De mappen heb ik op openbaar gezet en mijn kennis is het eerst gaan testen op haar werk. Het bleek een succes.

Daarna ben ik het bij mama gaan testen. Zong ze vroeger voor mij “Ik Zie De Zon”, nu zong ik het voor haar mee. Het vrolijkte haar direct op en ze zong op haar manier ook mee. Dat deed ze niet bij Margootje van Wim Sonneveld. Ik zong mee en maakte de bewegingen en mama zat zich tranen te lachen. Heerlijk! Deze herinnering heb ik maar weer en daarom deel ik het ook. Ik hoop dat anderen hier ook iets mee kunnen. Een aansluitende tip is om op YouTube eens te gaan zoeken of je beelden kunt vinden. Laat het zien, vaak vindt men dat ook hartstikke leuk. Mama en ik hebben geschaterd om Snip & Snap! Let wel, de beelden zijn oud, dus niet altijd zo scherp als we dat van nu gewend zijn.

Mocht je zoekende zijn of een voorbeeld willen, de link naar mijn Spotify-map Nostalgie is deze: spotify:user:dyezzieengel:playlist:4UutpJt97CmLasH3LnU0CP (Deze link kun je kopiëren en bovenin de adresbalk plakken en dan op enter drukken). De rest van de genoemde mappen staan ook op openbaar. En heb je tips, GRAAG! Want alle mappen breid ik graag uit. Alvast bedankt!

Avatar

Dyezzie Engel

Mijn naam is Franka, maar ik blog onder de naam Dyezzie. Sinds 2014 blog ik over persoonlijke zaken op www.dyezzie.nl. Sinds 2013 weten we dat mijn moeder Alzheimer heeft. Pas sinds eind 2015 blog ik ook hierover met haar goedkeuring. Hierin schrijf ik wat er allemaal gebeurt met haar, maar ook hoe het voor mij is.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Wat gaaf!
    Ik doe hetzelfde met mijn moeder. Althans, ik “weet de tekst van een kinderliedje niet meer” en dan vraag ik het haar.
    Ik zie haar dan even twijfelen, en dan neurie ik de melodie met af en toe een regel: zij vult dan, waar ze weet, de regels aan. Zo gaan we beiden even terug in de tijd 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X