skip to Main Content

Stop met die kaartenbakken – en neem de telefoon eens op!

Mantelzorgelijk OpinieGemeenten zijn in het kader van hun mantelzorgbeleid vooral op zoek naar goede voorbeelden uit de praktijk en willen de mantelzorgers in hun regio beter in kaart brengen, lees ik in de krant. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau RadarAdvies in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). 

Sinds 1 januari 2015 zijn gemeenten volgens de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) verantwoordelijk voor passende lokale ondersteuning van mantelzorgers, die cliënten verzorgen in hun gemeente, en wettelijk verplicht tot een jaarlijkse blijk van waardering voor het werk dat deze mensen uitvoeren. Veel gemeenten zijn daar actief mee aan de slag gegaan, maar veel van hen blijken soms nog op zoek te zijn naar een juiste invulling van hun mantelzorgbeleid.

Barbara: Mag ik even een hele diepe zucht doen? Ik begrijp best dat de meeste gemeenten in Nederland nog even moeten wennen aan hun nieuwe rol als het gaat om de uitvoering van zorg. Ik kan me er van alles bij voorstellen dat gemeenteambtenaren denken: Wie zijn die mensen, die 75 procent van alle zorg in huis doen, voordat wij onze professionals erop af sturen? Kunnen we daar niet een database voor maken? Ambtenaren willen dingen in kaart brengen. Mensen in een excel sheet stoppen. Och, hemel.

En dan komt er een onderzoeksbureau, dat een dikke smak geld ontvangt om die gemeentelijke onzekerheid in kaart te brengen. Waarna er ongetwijfeld een overkoepelende dak-organisatie een generiek beleidsadvies mag opstellen. Dat daarna in regio-overleg ter sprake te komt. (Of in een la verdwijnt.)

Beste gemeenten in Nederland. Wij snappen uw behoefte om te weten wie de mensen zijn, waar ons hele zorgsysteem op drijft. Maar het is geen slimme zet om die mensen in kaart te willen brengen. U hoeft ze niet te zoeken of te registeren. Mantelzorgers willen niet in een kaartenbak. Mantelzorgers willen korte lijnen. Mantelzorgers komen naar u toe als ze u nodig hebben. Zorg dat u te vinden bent. Mantelzorgers willen niet betutteld worden. Ze willen snelle, onbureaucratische hulp als ze met hun handen in het haar zitten. Ze willen praktisch advies als hun situatie verandert. En ze willen een overheid die met ze meedenkt in plaats van tegenwerkt. Stop met die kaartenbakken. En neem de telefoon eens op!

Avatar

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X