skip to Main Content

Stoer en lief tegelijk #beerswereld #autisme

Mijn zoon en zijn haar, dat is een verhaal apart. Tot hij 9 was was het gewoon niet te doen om naar een kapper te gaan. Als een kapper in de buurt van zijn haar kwam begon hij al zo hard te krijsen dat de hele straat zowat stil viel. Ik besloot het dus maar zelf te doen met een tondeuse. Gelukkig heeft hij een prachtig rond hoofd en stond het juist wel stoer en lief tegelijk.

Vanaf een jaar of 9 lukte het steeds beter als de kapper maar snel was en hij mijn telefoon vast hield voor de vertrouwde filmpjes en muziekjes.

Soms zag hij kans om met een schaar mooie vormen in zijn haar te knippen waarna het weer met een tondeuze bijna kaal geschoren moest worden maar over het algemeen ging het goed tot dik een jaar geleden.

Hij heeft namelijk een nieuwe haar hobby; het draaien van plukjes tot het afbreekt. Dat kan al bij een cm of 2 maar het liefst heeft hij het iets langer want dat draait beter.

Pritstift opsmikkelen

Nou weet ik dat bij veel mensen met autisme de sensorische informatie in hun hersenen is verstoord. Mijn zoon kan bijvoorbeeld kleding met labels slecht verdragen, die trok hij er dan ook hard uit. Hij kauwt ook vaak een mouw af tot zijn elleboog en het maakt hem niets uit of het een duur merk is.

Lijm vindt hij ook heerlijk. Hij smikkelt als je niet oplet zo een pritstift op. Zo ook klei en plastic, jam!

Vroeger heeft hij op school de plastic armleuningen van een stoel zo bewerkt met zijn tanden dat er prachtige geultjes ontstonden, het leek wel een kunstwerk. Dat zijn tanden nog zo mooi zijn is een raadsel. Bij vrienden zocht hij vaak hun bed op om als een rollade in hun dekbed zich in te graven om zo diepe druk te zoeken.

Prikkelzoekend

Mijn telefoon gaat bijna altijd dicht tegen zijn oor om zo muziekjes keihard te horen en hij doet hem ook wel in zijn mond die dan als een klankkast lekker het geluid laat ketsen tegen zijn hersenpan.

In mooie woorden kan je zeggen dat hij prikkelzoekend is.

Dat is best handig als je in de stad woont en met zijn zusje naar de winkels wil en soms naar een pretpark of de kermis.

Hij gaat als eerste in de achtbaan waar ik voor geen goud in wil. In de auto wil hij vaak het raam naar beneden zodat hij lekker zijn hoofd naar buiten laat hangen om zo de wind in zijn haar te voelen.

Fris en mooi

Gister ging ik maar weer met hem naar de kapper, “lekker kort graag” zei ik en terwijl hij met zijn muziekje dicht tegen zijn oor zat kreeg hij weer een fris, mooi hoofd.

“Dag kapper, tot de volgende…keer”.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X