skip to Main Content
Steeds Meer Overbelaste Mantelzorgers

Steeds meer overbelaste mantelzorgers

Er zijn inmiddels miljoenen Nederlanders mantelzorger of zorg-vrijwilliger. Al deze mensen zorgen voor zieken en ouderen. 60% van de 3,5 miljoen mantelzorgers en vrijwilligers is vrouw. Acht op de tien heeft ook nog een baan naast hun zorg voor een naaste. Door de vergrijzing en het feit dat ouderen steeds langer thuis moeten blijven wonen, komen er ook steeds meer mantelzorgers bij. Meestal is het een volwassen kind dat zijn of haar vader of moeder verzorgt.

Wat doet een mantelzorger?

Dat hoef ik de meeste van jullie natuurlijk niet uit te leggen. Voor degene die het niet weten: Mantelzorgers zorgen voor met name praktische ondersteuning. Ze doen de was, boodschappen, koken eten, doen de administratie, maken afspraken met het ziekenhuis of regelen een bezoek aan de huisarts. Ook geven ze veel emotionele ondersteuning in de vorm van een luisterend oor, troost en geruststelling. Mantelzorgers geven daarnaast ook steeds vaker intieme lichamelijke zorg, zoals helpen bij het douchen of naar het toilet gaan. Niet bepaald een wens – men moet vaak gedwongen over grenzen heenstappen – maar bij gebrek aan hulp en enorme wachtlijsten is het min of meer een must. Wat is anders het alternatief? Je moet er niet aan denken!

Steeds vaker overbelasting

De zorg gaat 24/7 door en dat betekent dat mantelzorg gecombineerd moet worden met eigen werk en gezin. Geen makkelijke taak want je wil als mantelzorger niemand tekort doen. Mantelzorgers blijken moeilijk ‘nee’ te kunnen zeggen tegen hun ouders. Er is een grote emotionele binding en dat leidt tot een grote morele verplichting. Mantelzorgers vinden het ook moeilijk om overbelasting bespreekbaar te maken.

Hoogleraar vindt dit  een zorgelijke ontwikkeling

Aangezien mantelzorg steeds vaker steeds meer tijd kost, gaan vrouwen minder werken of zeggen ze hun werk op of worden zzp’er. Dan hebben ze meer tijd voor mantelzorg. Dat vindt hoogleraar patiëntenparticipatie van het Amsterdam UMC Tineke Abma een zorgelijke ontwikkeling. “Het tast de economische zelfstandigheid aan van die vrouwen. Minder werken kan hen zo’n 1200 euro in de maand schelen. Zzp’er worden kan een behoorlijke invloed hebben op hun inkomen en zekerheden op de lange termijn.”

Dit kunnen mantelzorgers doen

Abma zegt dat mantelzorgers hun situatie bespreekbaar moeten maken in de familie. “Dan kan het werk eerlijker verdeeld worden over meer mensen. Praat er ook over met je huisarts en werkgever.” Volgens Abma worden werkgevers er steeds vaker bewust van dat er onder hun personeel mantelzorgers zitten en daar kan verlof voor geregeld worden.

Professionele hulpverleners zouden volgens Abma mantelzorgers moeten helpen bij het vinden van ondersteuning. “De huisarts en wijkverpleging kennen bestaande voorzieningen voor mantelzorgers, maar ook voor ouderen. “Zoek ook contact met andere mantelzorgers om ervaringen uit te wisselen.” Erkenning en herkenning is belangrijk. Maar klop ook zeker aan bij je gemeente. Uiteindelijk is dat het orgaan die vanuit de Wmo verplicht is om mantelzorgers te ondersteunen.  Tot voor kort ontvingen zij geoormerkte potten geld vanuit de overheid om ondersteuning te kunnen bieden. Zij kunnen respijt voorzieningen voor mantelzorgers  en dagbestedingen voor ouderen regelen.  Elke gemeente dit weer anders dus er bestaan helaas geen vaste regelingen voor.

Zouden mantelzorgers een vergoeding moeten krijgen voor het werk dat ze doen? Abma vindt van wel. “Het belang van hun zorgwerk moet worden erkend. De samenleving en de overheid zouden hun waardering voor zorgwerk moeten uitspreken en daar ook een vergoeding aan koppelen.”

Ik geef Tineke Abma gelijk. Hoe goed de bedoelingen van Mantelzorg.nl ook zijn om een petitie te starten voor een weekje vakantie voor mantelzorgers, lijkt mij dat de prioriteit hier zou moeten liggen. Wat jij?

bron: NPO radio 1

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X