Spiegelbeeld dialoog #Mam #AdelheidRoosen #AlzheimerFluisteren #75

Je gips is blauw gekleurd dus je wilt er je blauwe broek bij aan. ‘Mooi mooi’ zeg je. ‘Kijk kijk kijk, die kleurrr-en’. Gelukkig heeft je blauwe broek wijde pijpen, anders had ik hem niet aangekregen over dat gips. Want je staat erop, deze broek moet. ‘Mam, we gaan naar de kapper met je gipsen pootje, dat is een fijn avontuur voor vandaag, vind je ook?’.

‘O, wat fijn schatje’, zeg je met ogen die zin hebben in iets lekkers, ‘koffie met slagroom in je, in je…, in je haar’. Ik lach. Jij ook en ik volg je verdere commando’s van wat je uit je kledingkast wilt hebben. Onderweg praat je honderduit. Ik zeg bijna nix, want als ik niet veel zeg, kom jij altijd in een prachtige vertelling van beelden terecht. Van vogels, ‘kijk hoe vleugels aan het blauw’, tot aan je vader, ‘zo verdrietig dat zijn konijn kapot is’.

Bij de kapper lijk je de omgeving niet meer waar te nemen. Ik rij je naar een plek voor een spiegel en ga twee koffie voor ons halen. Er staat muziek op en je dirigeert wat mee met je handen. Ineens zie je die handbewegingen ook in de spiegel. Je stopt, bent sereen stil en kijkt naar je spiegelbeeld en zegt: ‘kijk kijk kijk nou hoe leuk, er is iemand bij me op visite. Ik blijf thuis.’ De kapper is achter je gearriveerd en verschijnt ook in jouw spiegelbeeld.

Je kijkt naar mij, die links van je zit en zegt, ‘kindje er is nog iemand, heb ik voldoende koffie?’. Ik haal een koffie voor de kapper. Hij is minstens 2 uur met je bezig. Gedurende die hele tijd voer jij een gesprek met jezelf, daar in de spiegel. Soms schiet je in de lach, en éen keer begin je kort te huilen, grijpt naar mijn arm en zegt: ‘ik ben zo blij dat zij gekomen is, ik wacht al zo lang op haar’. De kapper en ik zijn stil. Mooiste zin van de dag.

 

Adelheid Roosen maakt theater en televisie. Na een documentaire en een voorstelling over haar moeder, die de ziekte Alzheimer had, ontwikkelde zij het concept AlzheimerFluisteren. Daarover geeft ze regelmatig workshops. Op Mantelzorgelijk deelt Adelheid haar visie van 'loslaten en genieten'.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top