skip to Main Content

Speelplek #mam #AdelheidRoosen #AlzheimerFluisteren

Ja lieve #Mam, ik haal je zo uit bed. Cora, je buurvrouw van de kamer naast jou, is al aan het slepen met kussens en tafelkleden. Ook heeft ze de wasmand net omgekieperd want we zijn een zithoek aan het maken op de gang. Lekker veel zachte spullen op de grond om in te hangen. Een tent bouwen, zegt Mieke, je andere buurvrouw op de gang. Je twee vriendinnen in het zorghuis.

Mieke sleept niet, Mieke begeleidt Cora en mij met jodel-zang terwijl ze danst met haar handen. Zo mooi. Cora keert nu de koekjesdoos om in de kussens, ik haal het blad met koffie en even later zitten we gevier in onze nieuwe tenthoek. Cora opent onze nieuwe speelplek met: ‘koekje soppen!’. Heerlijk, daar hebben we allemaal zin in.

We graaien de koekjes onder onze billen vandaan -dat is al een avontuur op zich- prakken die in de koffie, en lebberen vol hartstocht de kopjes leeg. Mieke roept: ‘winkeltje!’. Dat vinden we meteen een top idee. We verdelen de taken, Mam mag blijven liggen en ‘op de winkel’ passen. Cora gaat meneer Van Dam halen, Mieke haalt mevrouw Van Leeuwen, en ik een dubbel blad met koffie en nog een lading koekjes. Tien minuten later zitten we met z’n zes in de ‘tent-winkel’. Cora stort wederom de koekjes over ons heen. Mieke jodelt erop los. Meneer Van Dam is meteen tegen jou aan, Mam, in slaap gevallen. En mevrouw Van Leeuwen moet even wennen, ‘apart gezelschap’, zegt ze. Maar trekt daarna haar schoenen uit en nestelt zich bekoorlijk.

Ik heb zelden zo’n fijn koffie gesprek genoten. Omdat we een speelplek mogen bouwen, omdat we in een zorghuis wonen, waar alles mag. Ook de inspectie is welkom en mag een sop-koffie in onze tent-winkel komen drinken. Omdat we spelen . En dat vieren. Liefst elke uur opnieuw.

Adelheid Roosen

Adelheid Roosen maakt theater en televisie. Na een documentaire en een voorstelling over haar moeder, die de ziekte Alzheimer had, ontwikkelde zij het concept AlzheimerFluisteren. Daarover geeft ze regelmatig workshops. Op Mantelzorgelijk deelt Adelheid haar visie van 'loslaten en genieten'.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X