skip to Main Content

Sociale en mentale activiteiten vertragen symptomen van alzheimer

image

In de Telegraaf van 11 juni j.l las ik het volgende bericht:

‘Een moeilijke puzzel of een gezellig praatje met iemand kunnen bepaalde, zichtbare symptomen van de ziekte alzheimer vertragen.

Dat blijkt donderdag uit onderzoek van de Harvard Medical School in Massachusetts. Het onderzoek werd gedaan onder 186 proefpersonen met een gemiddelde leeftijd van 73 jaar. De activiteiten die in het onderzoek gedaan werden, waren moeilijke puzzels, een nieuwe taal leren en sociale interactie.

Uit de resultaten kwam naar voren dat dit soort activiteiten ervoor zorgen dat de gezonde delen van de hersenen langer onaangetast blijven. De symptomen van alzheimer kunnen een of twee jaar vertraagd worden. Volgens dokter Keith Johnson is dit groot nieuws, omdat er nog weinig is dat alzheimerpatiënten kunnen doen tegen hun ziekte.

Alzheimer kan door de activiteiten echter niet voorkomen of genezen worden. Tegen het alzheimereiwit, dat de ziekte veroorzaakt, is nog geen medicijn.’ ( bron: Telegraaf )

Marjolijn: Fijn om te beseffen dat wij daar als gezin onbewust al mee bezig zijn. Als we bij mijn vader zijn, proberen we over alles met hem te praten. We bespreken het nieuws, hebben zo nu en dan nog redelijk goede discussies over de toestand in de wereld en laten hem zoveel mogelijk zelf dingen doen. Pas als we merken dat het echt niet meer gaat, steken wij een helpende hand toe of grijpen in. Af en toe vraag ik mezelf af: vragen we niet te veel van mijn vader, uiteindelijk lijdt hij aan een vorm van dementie. Nu weet ik dat het juist stimulerend werkt en dat we er goed aan doen.

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X