Sociaal isolement is een situatie, eenzaamheid een gevoel

Tijdens de coronacrisis is sociaal isolement onder mantelzorgers enorm toegenomen. Is dat een nieuwe tendens? Nee, sociaal isolement onder mantelzorgers van mensen die intensieve zorg nodig hebben, bestaat al heel lang. Sociaal isolement is overigens iets anders dan eenzaamheid. Sociaal isolement is een situatie, eenzaamheid een gevoel.
Je spreekt van sociaal isolement wanneer iemand weinig of geen betekenisvolle, ondersteunende contacten heeft. Mantelzorgers missen persoonlijke relaties waar zij op terug kunnen vallen wanneer ze steun nodig hebben. Het gaat niet alleen om emotionele en gezelschapssteun maar ook om praktische steun.

Eenzaamheid is een gevolg van sociaal isolement.

Ook al zijn eenzaamheid en sociaal isolement iets anders, het ‘volledig alleen te staan’ in de zorg voor een dierbare kunnen wel degelijk gevoelens van eenzaamheid versterken. Eenzaamheid is een gevolg van dat sociale isolement. Misschien is die stelling niet wetenschappelijk onderbouwd, maar zo hebben wij dat bij Mantelzorgelijk (na de vele noodkreten op onze hulplijnen tijdens de twee lockdowns) écht ervaren. Zeker als sociaal isolement langdurig aanhoudt is eenzaamheid een logisch gevolg. Mantelzorgers die er niet (meer) in slagen om een ondersteunend netwerk op te bouwen zijn veel kwetsbaarder dan mensen die over een goed functionerend netwerk beschikken. Wie eenmaal sociaal geïsoleerd is, staat er bij problemen en tegenslagen echt helemaal alleen voor. Denk je eens in hóe eenzaam dat moet voelen!

Gezondheidsrisico’s

We weten inmiddels dat eenzaamheid grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengt en het verhoogt zelfs de kans op voortijdig overlijden. Onderzoek toont aan dat eenzaamheid fysieke uitwerking heeft. Eenzaamheid kan – net als stress – een negatieve invloed hebben op het immuunsysteem. Met een lage weerstand ben je natuurlijk vatbaarder voor infecties. Maar eenzaamheid kan ook leiden tot depressies en zelfs tot hart- en vaatziekten of Alzheimer.

Kwaliteit van leven

We kunnen wel stellen dat sociaal isolement en eenzaamheid een mens diepongelukkig maken en dat de kwaliteit van leven afneemt als je dit eenmaal ervaart. Uiteindelijk zijn mensen allemaal sociale wezens. Je hebt elkaar in praktische maar ook in emotionele zin nodig. Denk dan bijvoorbeeld aan de behoefte om je gevoelens met een ander te delen, om steun te krijgen als het wat minder gaat, om te sparren met iemand die weet waar jij tegenaan loopt en om inhoudelijke gesprekken mee te kunnen voeren. Maar natuurlijk ook de behoefte aan een arm om je schouders en een uitlaatklep hebben, dus iemand waarbij je alles kunt uitspreken zonder direct veroordeeld te worden.

Negatief spiraal

Sociaal isolement voelt als een enorme leegte en het gevaar bestaat dat je in een negatieve spiraal terecht komt en veel minder goed voor jezelf zorgt. Met als gevolg gevoelens van eenzaamheid. Eenzaamheid kan er vervolgens toe leiden dat je jezelf volledig terugtrekt. “Want wie ziet het nou zitten om omgang te hebben met iemand die nooit mee kan naar een sociaal gebeuren of met iemand die altijd gestrest en eeuwig moe is?” Dat soort uitspraken komen overigens niet alleen van eenzame mantelzorgers. Ook relaties met partners, naaste families en vriendengroepen komen door intensieve mantelzorg heel vaak onder enorme druk te staan. En zo zak je steeds verder weg, die negatieve spiraal in en wordt het gevoel van eenzaamheid groter en groter.

Ben jij mantelzorger en voel jij je wel eens eenzaam? Laat het ons weten in een reactie onder dit blog, via privé bericht of mail naar info@mantelzorgelijk.nl.

 

#delenhelpt #ondernementegeneenzaamheid #mantelzorg #mantelzorgelijk

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top