skip to Main Content

Silver linings tijdens Corona? (gouden randjes)

Tijdens een interview over mantelzorg kreeg ik de vraag wat mijn silver linings waren tijdens de afgelopen Corona-periode. Silver Linings? Wat wordt daar nou mee bedoeld? Het bleek een term te zijn voor mooie dingen en fijne ervaringen. Het komt van het Engelse spreekwoord: Every cloud has a silver lining. Of zoals wij hier zeggen: achter de wolken schijnt altijd de zon.

De vraag was een vast onderdeel van een onderzoek vanuit een Nederlandse universiteit. Zij onderzoeken de effecten van de Corona-crisis op mantelzorgers. Toch overviel de vraag me. Vanuit het mantelzorgen kon ik niet direct zaken benoemen. In deze crisis zijn we vooral geconfronteerd met afgeschaalde zorg en moesten we alle zeilen bijzetten om een beetje kwaliteit van leven te behouden en staande te blijven. Het was een lastige periode waarin we veel extra taken moesten oppakken en we geconfronteerd werden met ziekte, isolatie en eenzaamheid.

Als ik terugdenk aan de lockdown van de eerste golf en de angst en de zorgen, dan realiseer ik me dat het zeker geen fijne tijd was. Het was eerder traumatisch en de sporen zijn nog steeds in onze familie zichtbaar en voelbaar. Het heeft me wel bewuster gemaakt van een aantal zaken. Zo hebben we gezien hoe kwetsbaar ons zorgsysteem eigenlijk is en hoe onmisbaar mantelzorgers zijn. Het heeft me laten zien dat de mensen met zorgharten alles op alles zetten om het zorgen zo lang en zo goed mogelijk vol te houden. Het heeft me laten voelen hoe je het samenzijn met dierbaren kunt missen. En het heeft me overtuigd dat ik dit nooit als het nieuwe normaal zal kunnen accepteren.

Voor mij persoonlijk kan ik wel wat gouden randjes benoemen. Ik vind het heerlijk dat er veel meer digitaal mogelijk is. Hoe fijn is het om niet langer voor een overleg van een uurtje drie uur in de auto te zitten. Ik vond het heel prettig om niet meer verwacht te worden bij verplichte bijeenkomsten en hoefde dus niet meer uit te leggen dat ik gewoonweg de tijd en energie soms niet heb. En hoe ongemakkelijk het nieuwe begroeten soms nog is, ik vond die standaard drie zoenen aan iedereen best wel een gedoe.

Deze gouden randjes wil ik best meenemen naar het nieuwe normaal. Het geeft me ruimte. Ik hoop dat we deze silver linings niet weer snel vergeten en onbewust terugkeren naar alles wat we altijd al deden. Net zoals we dat vaak doen met goede voornemens na de zomervakantie of aan het begin van het nieuwe jaar. Maar van deze gouden randjes heb ik al een jaar kunnen genieten en die geef ik niet zomaar op.

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X