REM-slaap en Alzheimer

Onderzoekers aan de universiteit van Tsukuba in Japan hebben in 2021 nieuw bewijs gevonden voor het feit dat de hersenen zich verfrissen tijdens een specifieke fase van de slaap: de REM slaap, de slaapfase waarin je gewoonlijk het meeste droomt.

In voorgaande onderzoeken zijn middels verschillende methodes verschillen gemeten in de doorbloeding van de hersenen tussen REM-slaap, niet-REM-slaap en wakker zijn. Dit leverde tegenstrijdige resultaten op.

Tijdens hun laatste onderzoek gebruikte het team een techniek om de beweging van rode bloedcellen in de haarvaten van de hersenen (waar voedingsstoffen en afvalstoffen worden uitgewisseld tussen hersencellen en bloed) van muizen tijdens de waak- en slaaptoestand te visualiseren.

“We gebruikten een kleurstof om de bloedvaten in de hersenen zichtbaar te maken onder fluorescerend licht, met behulp van een twee-foton microscoop”, zegt de hoofdauteur van het onderzoek professor Yu Hayashi. “Op die manier konden we de rode bloedcellen in de haarvaten van de neocortex bij niet verdoofde muizen rechtstreeks observeren.” (De neocortex, het evolutionair nieuwste deel van de hersenschors, is betrokken bij hogere functies zoals waarneming, bewuste beweging, taal, redeneren en abstract denken. De neocortex bestaat uit zes verschillende lagen waartussen geen duidelijke grenzen zijn. Bron: Nederlands herseninstituut).

De elektrische activiteit in de hersenen werd ook gemeten om REM-slaap, niet-REM-slaap en waakzaamheid te identificeren en er werd bekeken of er verschillen in de doorbloeding zijn tussen de verschillende fasen.

“De uitkomst verbaasde ons”, zegt professor Hayashi. “Er was een massale stroom van rode bloedcellen door de haarvaten tijdens de REM-slaap, maar geen verschil tussen de REM-slaap en de wakkere toestand. Daaruit blijkt dat de REM-slaap een unieke toestand is.”

Het onderzoeksteam verstoorde vervolgens de slaap van de muizen, en dat resulteerde in ‘rebound’ REM-slaap, een sterkere vorm van REM-slaap, als compensatie voor de eerdere verstoring.

De bloedstroom in de hersenen nam verder toe tijdens de rebound REM-slaap, en dat wijst op een verband tussen de doorbloeding en de sterkte van de REM-slaap.

Toen de onderzoekers dezelfde experimenten herhaalden bij muizen zonder adenosine A2a-receptoren (Adenosine is een neurotransmitter; een communicatiestof van de hersencellen. Adenosine speelt een rol in de slaapregulatie; koffie houdt ons wakker omdat caffeine de adenosine-receptor blokkeert), was er minder toename in de doorbloeding tijdens de REM-slaap, en zelfs tijdens de rebound REM-slaap.

“Deze resultaten suggereren dat adenosine A2a-receptoren verantwoordelijk kunnen zijn voor ten minste een deel van de veranderingen in de doorbloeding van de hersenen tijdens de REM-slaap”, zegt professor Hayashi.

Verminderde bloedtoevoer in de hersenen en verminderde REM-slaap hangen samen met de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer, waarbij er sprake is van ophoping van afvalstoffen in de hersenen.

Daarom kan het interessant zijn om na te gaan of een verhoogde doorbloeding in de haarvaten van de hersenen tijdens de REM-slaap belangrijk is voor de verwijdering van afvalstoffen uit de hersenen.

Dit onderzoek vormt de basis voor toekomstig onderzoek naar de rol van adenosine A2a receptoren in dit proces, wat uiteindelijk zou kunnen leiden tot de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer.

Bron:

Universiteit van Tsukuba

Hier vind je interessante informatie over slaap:

https://www.gezondleven.be/themas/slaap/slaap-en-gezondheid/wat-is-slaap

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top