Plenair debat volwaardig leven

Op 04-03-2020 zal er in de Tweede Kamer worden gesproken over het ontzorgen van naasten.
Zo lees ik op de website van de Tweede Kamer, onderdeel plenaire debatten.
In de praktijk betekent dit dat de Tweede Kamer een pilot wil starten met 150 mensen die zorg dragen voor hun naaste die ofwel autisme, ofwel niet aangeboren hersenletsel ofwel een verstandelijke beperking hebben. En bovendien te maken hebben met ernstig probleemgedrag.

Dus, kort samengevat kan ik dus opmaken dat mantelzorgers eindelijk ontlast zullen worden door professionele en gespecialiseerde ondersteuners?
Het zal toch niet te mooi om waar te zijn? Even een kleine opmerking daarbij: het gaat hier om het ‘gedoe’, het regelwerk rondom de zorg. In feite al iets waar gemeenten voor verantwoordelijk zijn want die horen immers de mantelzorger te ondersteunen.
Wat ik dan wel weer jammer vind is dat het hier om slechts 150 naasten (ik lees mantelzorgers) gaat en dat terwijl Nederland overloopt van overbelaste mantelzorgers.
Maar hé, ik ga niet klagen want het lijkt alsof dit een klein onderdeeltje is van ons Mantelzorgmanifest wat wij eerder hebben opgesteld.
Uiteraard hoop ik dat die professionele en gespecialiseerde ondersteuners nou niet worden opgezadeld met een papieren berg van rapportages en bevindingen want dan schiet de hulp weer zijn doel voorbij.

Ik ben benieuwd welke naasten/mantelzorgers nou echt hiervoor in aanmerking komen. Wie ‘levert’ deze mensen aan? Of kun je je zelf melden? En als dat kan, hoe moet je dan weten dat deze pilot gaat lopen? Eerlijk gezegd heb ik er nog niks van voorbij zien komen.
Het kan dus ook zo maar zijn dat de op één na grootste organisatie op gebied van mantelzorg de cliënten aanlevert (ik zal de naam niet noemen). Tja, en dat zullen dat toch echt de mantelzorgers van 70 jaar en ouder zijn.
Misschien ben ik nu bevooroordeeld en ik hoop uiteraard dat men ene goede keus zal gaan maken.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top