Plan Ouderenzorg

Minister Helder van Langdurig Zorg en Sport heeft onlangs een nieuw plan voor de ouderenzorg naar buiten gebracht. Als je nu jong bent, denk je wellicht dat je je geen zorgen hoeft te maken maar dat plan gaat ons uiteindelijk allemaal wel degelijk aan. Hetzij als mantelzorger voor een oudere of omdat je zorgvrager wordt.

Wat staat er in dat ouderenzorgplan?

Om verschraling van de ouderenzorg tegen te gaan, is meer slimme technologie en zorg op afstand nodig. Ook moeten er 50.000 speciale woningen bijkomen voor senioren die zorg nodig hebben. Daarnaast wordt de norm van twee zorgmedewerkers op acht verpleeghuisbewoners losgelaten.

 Wat houdt dit precies in?

Het gaat om een omslag in de ouderenzorg, waardoor senioren nóg Langer Thuis kunnen blijven wonen en verpleegkundigen, verzorgenden en mantelzorgers (ja ja, we worden genoemd!) worden ontlast. Klinkt dit je als muziek in de oren? Hold your horses want als je verder leest, blijkt dat de menselijkheid en logica ver te zoeken is…

Woonvormen

De 50 duizend woningen die genoemd worden, zijn geen klassieke en broodnodige verpleeghuisplekken maar woningen of appartementen speciaal voor ouderen waarbij zorg wordt geregeld. Trekt de minister voor die woonconcepten gewoon ineens een blik verzorgers open? Knap, terwijl juist thuis alle zorg en ondersteuning steeds meer wordt afgeschaald vanwege personeelstekorten. Of is het de bedoeling dat de mantelzorger (nog meer) professionele zorgtaken gaat overnemen?

Personeelsnorm

Om zorginstellingen meer lucht te geven heeft minister Helder bedacht dat de strikte personeelsnorm deels kan worden losgelaten. Twee zorgmedewerkers op acht verpleeghuisbewoners acht zij niet meer nodig. Is er nagedacht wat de consequenties dan zijn voor de zorgmedewerkers en de bewoners? Die informatie is niet echt uit het plan te halen. Wel dat er met zo’n maatregel 400 miljoen euro kan worden bespaard. Wat het aan de andere kant gaat kosten? Nog meer overbelasting voor zorgpersoneel, nog meer ziekteverzuim en helemaal geen persoonlijke aandacht meer voor de bewoners. Maar hey, daar zijn de mantelzorgers dan weer goed voor, toch?!

Kwaliteit van zorg

Volgens de minister moet je kwaliteit van zorg niet alleen zoeken in een heel strakke personeelsnorm. “Beeldbellen kan huisbezoek vervangen, sensoren in luiers (echt haar woorden) kunnen controleren wanneer er verschoond moet worden en douchen hoeft ook niet altijd bij cliënten op hoge leeftijd.” Noemt de minister dit nou werkelijk nog ‘kwaliteit van zorg’? Beeldbellen in plaats van fysiek op bezoek. Heeft de minister geen lering getrokken uit de inhumane lockdowns in verpleeghuizen? Eenzaamheid vierde hoogtij. En sensoren in incontinentiematerialen? Dat zal lekker ruiken. Not! Je zal er uren in moeten liggen, zeg.  Zeker als je vervolgens nog maar 1 keer per week mag douchen. 😩

Nou was ik aan het begin van dit blog nog voorzichtig optimistisch dat mantelzorgers ook werden genoemd door de minister. Ook zij zouden met dit ouderenzorgplan ‘ontlast’ worden. Hoe is me niet duidelijk geworden. Jou wel? Letterlijk en figuurlijk alleen maar meer zorgen voor mantelzorgers, dat is wat ik zie als dit plan echt wordt doorgezet. Het is toch om te janken!

 

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. helemaal met u eens, verschrikkelijk, bij mijn dementerende man en 8 bewoners staat nu al 1 verzorgende en 1 gastvrouw, die geen zorgtaken mag doen! Dan gebeuren er meer calamiteiten, meer vallen en gebroken heupen, dus op naar het ziekenhuis, daar is de zorg duurder en ook geen personeel! En om het woord luier ben ik zo boos en verdrietig geweest, misschien gebruikt zij inlegkruisjes = een halve luier? Nog meer mantelzorgen? wij doen al zo veel en zijn vaak overbelast en ik ben ook al 70+ met lichamelijke gebreken. Het beste is dar zij meedraait op de werkvloer en dan het plan opnieuw herziet. Wij mantelzorgers zijn onbetaalde, en bekwame volwaardige krachten, die het beter weten wat hun partner betreft, loop eens een week met mij mee!!!

  2. Deze persoon(Helder dus) heeft helemaal niéts met mensen met een zorgvraag, of het nu om ouderen, gehandicapten, mensen met psychische problemen gaat.
    Haar énige doel is de zorgkosten omlaag brengen. Mantelzorgers meer verantwoording geven, ook in het uitvoeren van medische handelingen, maar géén vergoeding voor deze groep. Gratis zorg moeten leveren aan je naaste, buren of wie dan ook. Dát is de opzet, en de mens??? Die wordt/is gedehumaniseerd tot “een nummer”(dát is natuurlijk al heel lang zo in dit land) “een geval”.

    Zien en voelen wij nog de waarde die oude/oudere/gehandicapte/psychisch zieke mensen voor onze samenleving hebben?

    Ik ben zelf 65 jaar geworden en daarbij al ruim 13 jaar mantelzorger voor onze ZEVMB zoon, mijn man en ik regelen alle zorg rondom hem d.m.v. het pgb. Maar wij worden dus een dagje ouder en gelukkig kunnen we nu alles nog zelf maar wát als wij zelf een zorgvraag krijgen?

    Als dit land bestuurd was door mensen met een visie dan hadden ze kunnen weten dat in deze jaren er een enorme grijze golf zou zijn en daarop kunnen/moeten anticiperen. Dát doen wij zelf toch ook in ons eigen leven?(zorg voor pensioen e.d.) Regeren is vooruitzien maar daar heeft men in den haag nog nooit van gehoord. Ik vrees i.i.g. voor mijn oude dag .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top