Pilates voor Parkinson

Naar schatting hebben zeven tot tien miljoen mensen over de hele wereld de ziekte van Parkinson.

Volgens de Amerikaanse National Parkinson Foundation is de ziekte van Parkinson, na Alzheimer’s, de meest voorkomende neurodegeneratieve ziekte. Hoewel er voortdurend onderzoek wordt gedaan naar mogelijke geneesmiddelen en behandelingen, waaronder gentherapie, is er tot op heden geen oplossing voor de ziekte. Een groeiend aantal mensen met Parkinson heeft zich echter recentelijk op Pilates gericht, om hun beweging terug te krijgen of onder controle te houden.

De bewegingen van Pilates oefeningen zijn uiterst beheerst, soms beweegt het lichaam maar enkele centimeters, maar die hele kleine bewegingen maken voor sommige mensen een groot verschil. Volgens de medisch directeur van de National Parkinson Foundation zijn er wel onderzoeken die aantonen dat lichaamsbeweging de symptomen van Parkinson kan verlichten, maar de effectiviteit van Pilates in het bijzonder is nog niet bewezen. Een groeiend aantal patiënten echter, zegt er zeker baat bij hebben.

Dopamine is een stof die in de hersenen wordt aangemaakt, en ervoor zorgt dat verschillende zenuwcellen in de hersenen met elkaar kunnen communiceren. Andrea Borgam-Quist, oprichtster van het Peninsula Pilates project in Monterey, Californië, zegt: “Bij mensen met de ziekte van Parkinson zijn de hersencellen die de neurotransmitter dopamine aanmaken beschadigd. Dit maakt dat die mensen moeite hebben met lopen, moeite hebben met hun balans en met spraak. Het is gebleken dat door Pilates niet alleen de hoeveelheid dopamine naar de hersenen toeneemt, maar ook het gevoel van balans en beheersing.” Instructeurs zeggen dat de basisbeginselen van Pilates, namelijk het versterken van de kern (core) en het verbeteren van flexibiliteit en balans, voor sommige mensen bijzonder doeltreffend is om de effecten van Parkinson tegen te gaan.

Een Pilates instructrice in opleiding, die tevens borstkanker heeft overleefd, zegt: “Dit richt zich echt op lichaam en geest. Mijn bloedcirculatie verbeterde, mijn lichaam maakte weer endorfine aan, en ik zag het leven veel positiever in dan daarvoor.” Dat was ook het geval bij een vrouw die zich in een gevorderde eerste fase van Parkinson bevond. Ze vertelde dat ze drie maanden totaal van de kaart was, nadat de ziekte bij haar was vastgesteld. Toen besloot ze dat ze haar leven niet door de ziekte wilde laten leiden, en nam zich voor het gevecht aan te gaan. Na meer dan een jaar consequent Pilates gedaan te hebben, is zij nu niet meer in de eerste fase van Parkinson en slikt ze geen enkel medicijn.

Mensen die Pilates doen, zeggen vaak dat het geen overmatige inspanning kost en de oefeningen het lichaam en de spieren niet overbelasten. Het programma is daarom ook heel toegankelijk voor mensen die weinig bewegen. Veel Parkinson patiënten kampen met depressie, en een aantal van hen zei dat die gevoelens door Pilates zijn afgenomen. Door de oefeningen consequent te doen, zijn velen in staat om te blijven wandelen, golfen of hardlopen. De verbeteringen die Pilates teweegbrengt bij Parkinson patiënten maakt dat zij meer zelfvertrouwen krijgen, en dat op zichzelf zorgt ervoor dat zij mentaal en fysiek sterker worden.

Als jij iemand kent die de ziekte van Parkinson heeft en die Pilates zou willen proberen, zoek dan wel een instructeur die ervaring heeft met post-revalidatie of een Pilates-gecertificeerd therapeut.

De man die zijn verstand gebruikt met betrekking tot zijn dieet en slaapgewoontes, en die zorgt dat hij de juiste lichaamsbeweging krijgt, maakt zonder twijfel gebruik van de beste preventieve medicijnen die overvloedig door de natuur worden aangeboden” – Joseph Hubertus Pilates.

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top