#pgbalarm: Meevaller voor zorgverleners PGB is een sigaar uit eigen doos

mz opinieVrijdag schreef De Telegraaf dat de chaos bij de SVB en de te laat betaalde Persoonsgebonden Budgetten (PGB’s) tot een financiële meevaller voor de zorgverleners kunnen leiden. Een gang naar de rechter zou hen een loonsverhoging kunnen opleveren die kan oplopen tot wel 50 procent. Staatsecretaris Martin Van Rijn (Volksgezondheid) schrijft dit aan de Kamer na een waarschuwing van onder andere Andrée van Es, die door de staatssecretaris is aangesteld om de problemen met het PGB op te lossen.

De budgetten worden echter vastgesteld door het zorgkantoor of door de gemeenten – op basis van een indicatie. Voor mantelzorgers gaat zelfs een maximaal uurtarief gelden van 20 euro bruto (uiteraard zonder recht op uitkering, pensioenopbouw, vakantiegeld, ziekteverlof, etc.). Als de rechter de loonsverhoging toewijst, zal dit dus tot gevolg hebben dat er minder uren zorg kunnen worden ingekocht of dat er fors, uit eigen zak, zal moeten worden bijbetaald.

Daarnaast hebben de gemeenten al aangekondigd met een claim te komen voor de extra kosten die zij hebben moeten maken vanwege de PGB chaos. Deze claim kan oplopen tot wel 100 miljoen euro. En het laat zich wel raden wie daarvan de rekening gepresenteerd krijgen.

Kortom: na een puinhoop die al bijna een half jaar duurt, betalingen die niet worden gedaan, instellingen die omvallen, wurgcontracten die worden afgesloten, ICT-falen, etc.  mogen de chronisch zieken en gehandicapten daarvan de rekening betalen. Lekker bezig, overheid.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top