#pgbalarm – De bende van 24 – Gastblog van Krista Okma

Er is een ‘bende van 24’ gesignaleerd, zo kopte de Telegraaf afgelopen maandag. Even dacht ik dat het hier om een heel spannend nieuw jongensboek ging, van de mij nog onbekende schrijver Coosto.

Maar al snel bleek het hier te gaan om een bende twitteraars, te herkennen aan hele dikke duimen, vol blaren, van het versturen van maar liefst 50.000 tweets. Vervolgens werden deze mensen nog even publiekelijk ‘aan de schandpaal’ genageld door ze met Twitternaam en toenaam te tonen in het ‘analyse-rapport’. Een rapport dat vreemd genoeg maar liefst 61 pagina’s telt. En natuurlijk, je kunt een HEEL ERG GROOT lettertype gebruiken voor die 24 namen. Ware het niet dat het rapport zelf, op pagina 23, vermeldt dat het om ruim 7000 auteurs zou gaan, van in totaal 127.00 tweets.

Nu lezen mensen wel vaker niet voorbij de eerste pagina. En is ook het creatief interpreteren van onderzoeksresultaten, zodat het in ieder geval een béétje richting je vooraf gestelde hypotheses gaat, de meeste mensen (onderzoekers, journalisten, burgers en buitenlui) niet vreemd. Ik zou nu op mijn beurt juist die eerste 22 pagina’s kunnen negeren. En redeneren dat 7000 auteurs die 127.000 tweets evenredig hebben verstuurd: dus ongeveer 18 tweets per persoon. Een gemiddelde van ongeveer drie tweets per week, aangezien de PGB-chaos nu toch al zeker anderhalve maand duurt. Dan is er vast ook nog wel ergens een onderzoekje te vinden dat laat zien dat mensen hun negatieve emoties normaliter eerder dagelijks dan tweedagelijks uiten. En voilá: mijn hypothese dat het hier gaat om mensen die zich, zeker gezien hun bovengemiddelde stress en zorgen, werkelijk uitmúntend gedragen, is bevestigd.

Wat mij vooral niet loslaat is de vraag wélke hypothese de Telegraaf nu toch probeert te bewijzen. Want het artikel was nog niet geplaatst of de ‘bendeleden’ werden, met hun toch al ontstoken tweet-vingers, ook nog uitgemaakt voor graaiers. En dat terwijl we van het vorige artikel over de massale PGB fraude, en de fijnzinnige reacties daarop, nog altijd niet waren bekomen. Die hypothese ‘dat het heel erg makkelijk is om haat te zaaien, vooral onder mensen die érgens gefrustreerd over zijn’ (maakt niet uit wat). En dat ‘het vinden van een goede zondebok daarbij helpt’. Die hypothese heeft een lange geschiedenis, en wordt helaas nog dagelijks bewezen. Daarvoor hoeven we alleen maar richting Syrie en Irak te kijken. Dus díe kan het niet zijn. Wel kan de Telegraaf waarschijnlijk beter daaraan haar pagina’s wijden. Ja, of aan een heus gedegen artikel natuurlijk. Over hoe het wél zit met die 160.000 PGB houders, en de consequenties van deze chaos voor hun (gezins)leven. Maar ik vrees dat dit een journalistieke brug te ver is… ’t Is maar een hypothese.

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top