skip to Main Content

Ouders maken zich op voor nieuwe schoolstrijd – Gastblog van Christiaan Kwint

Eindelijk. Het duurde even, maar staatssecretaris Sander Dekker heeft eindelijk de tijd gevonden om een brief naar de kamer te sturen over de bekostiging van zorg en onderwijs voor kinderen met een ernstige meervoudige beperking. Hij had het ook zo druk met de campagne en televisieoptredens als opiniemaker bij WNL en bassist bij het familieprogramma “Goor Draait Door”. Allemaal veel belangrijker natuurlijk dan die 2500 kinderen met een ernstige handicap die waarschijnlijk per 1 augustus niet meer naar school kunnen.

8243335Je zou dan ook mogen verwachten dat er inmiddels wel een briljante oplossing is bedacht voor deze kinderen. En die is ook gevonden. Hou u vast. We laten de ouders onderhandelen met de schoolbesturen en we schrijven daar een handleiding voor. Mochten ze er niet uitkomen, dan hebben we een (jawel, daar is ie weer) Rapid Response Team. Wij noemen dat, in gewoon Nederlands, over de schutting gooien. Nu mag van de gemeente mijn schutting niet hoger zijn dan 1,80, dus dat is voor Sander een koud kunstje.

Maar, mijnheer Dekker, ik ben van plan om eens terug te gaan gooien. Ik vind het namelijk schandalig om gehandicapte kinderen vanachter een schutting te bekogelen met onzinnige wet- en regelgeving. Volgens de Grondwet (die wet waar u trouw aan moest zweren, weet u nog?) heeft eenieder (dus ook mijn kind) recht op onderwijs. En, zo vervolgt het artikel, dient het verplichte onderwijs kosteloos te zijn. Het is dus een idioot idee om de ouders te laten onderhandelen met, inmiddels geprivatiseerde, schoolbesturen over de toegankelijkheid van het onderwijs. Dat hoort u te regelen!

Maar daarmee zijn we er nog niet, want, in het kader van gehandicapte kinderen treiteren, vindt u het leuk om deze kinderen wederom te moeten indiceren en daarnaast opnieuw de “toelaatbaarheid” te laten toetsen door het samenwerkingsverband. En die samenwerkingsverbanden zullen dat graag doen omdat u in dezelfde brief heeft aangekondigd dat u een forse greep in hun kas gaat doen.

De vorige schoolstrijd heeft 80 jaar geduurd en ging over het openbaar en het bijzonder onderwijs. Deze nieuwe strijd zal gaan over het speciaal onderwijs en de eerste slag zal plaatsvinden komende woensdag om 13 uur in de Troelstrazaal. Ik zal er zijn, met Kamil.

kwint_1Christiaan Kwint is actief blogger en vader van een gehandicapte zoon. Tot medio 2014 was hij wethouder in Heerhugowaard, daarnaast runt hij Stichting Villa Vrolijk en organiseert weekenden voor kinderen met een meervoudige beperking. Christiaan is getrouwd met Marieke Kwint en vader van Terra, Ravi en Kamil. Kamil heeft het Mowat-Wilson syndroom en is daardoor meervoudig beperkt. Hij kan onder andere niet lopen en praten en heeft permanente toezicht nodig.

Avatar

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X